اندازه راه پله ساختمان دو طبقه

طراحی و ساخت راه پله ساختمان دو طبقه ضوابط و مقررات خاصی دارد که باید در هنگام اجرا رعایت شوند. امروزه استفاده از در ساختمان های بلندمرتبه مسکونی امری لازم و ضروری است. اما همچنان طراحی راه از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.

مواردی مانند ارتفاع استاندارد پله ها، جنس سنگ پله، شیب پله و تعداد آن پیش از هر پاگرد از جمله مواردی است که در ساخت راه پله ساختمان دو طبقه باید به آن ها توجه نمود. فعالیت هایی مانند جابجایی اسباب منزل، حمل اشیا بزرگ و … حتی در صورت وجود آسانسور از طریق راه پله انجام می شود، بنابراین باید به عرض راه پله و همچنین جنس دیواره ها و کف نیز توجه ویژه ای نمود.

قیمت ساخت راه پله ساختمان دو طبقه

آن چه که در طراحی یک راه پله بیش از هر چیز دیگری مورد توجه قرار می گیرد، ظرفیت ساختمان است. میزان رفت و آمد افراد در طول شبانه روز و تراکم آن ها، بر ظرفیت آن و همچنین شیوه طراحی تاثیر می گذارد. کیفیت ساخت راه پله ساختمان دو طبقه یا بیشتر از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا در صورت اجرای غیر استاندارد مشکلات زیادی را برای ساکنین ایجاد می کند.

نکات طراحی راه پله ساختمان

برای طراحی هر نوع راه پله ای ابتدا باید با مفاهیمی آشنایی داشت.

برای ساخت راه پله ساختمان دو طبقه توجه داشته باشید که عرض هر کدام از پله ها از ۱۰۰ تا ۱۵۰ سانتی متر در نظر گرفته می شوند. این اندازه برای طبقه های زیر همکف تا ۹۰ سانتی متر هم می تواند برسد. کمترین مقدار ۱ متر است که در صورت عدم رعایت آن ممکن است ساکنین هنگام عبور و مرور به مشکل برخورند. ارتفاع مناسب هر پله برای راه پله ساختمان دو طبقه نیز بین ۱۷ تا ۱۸.۵ سانتی متر می باشد. حداقل اندازه کف پله ها نیز از ۳۰ تا ۳۳ سانتی متر است. ارتفاع نرده محافظ در طراحی راه پله ساختمان دو طبقه را حداقل ۸۰ سانتی متر در نظر می گیرند.

انواع راه پله ساختمان دو طبقه

راه پله ساختمان دو طبقه به دو صورت درجا و پیش ساخته نصب می شود. پله های درجا می توانند از جنس بتن، سنگ و حتی آجر باشند. پله های داخلی ساختمان ها معمولا از نوع درجا بوده و در صورت اجرای فرم های خاص و یا کمی پیچیده از تهیه قالب و بتن ریزی برای اجرای آن ها استفاده می کنند.

در تمامی مراحل ساخت راه پله باید از مصالح مرغوب استفاده شود و لغزندگی وجود نداشته باشد. این مصالح همچنین باید در برابر حرق و آتش سوزی مقاومت لازم را داشته باشند. طراحی راه پله ساختمان دو طبقه باید به گونه ای باشد که هیچ انسدادی در هیچ کجای راه پله نبوده و تا طبقه همکف و رسیدن به فضای باز دسترسی وجود داشته داشته باشد. تعداد پله های هر طبقه به ارتفاع کف تا کف بستگی دارد اما حداکثر تعداد پله در هر بال تا ۱۲ عدد در نظر گرفته می شود. ساخت راه پله ساختمان دو طبقه می توان از پلکان گرد استفاده نمود.

راه پله سنگی

برای ساخت پله های سنگی می توان از انواع سنگ های طبیعی یا مصنوعی استفاده نمود. این سنگ های باید ویژگی های مرغوبیت، انعطاف پذیری، مقاومت در برابر فشار و ضربه را دارا باشند. انواع سنگ راه پله ساختمان را می توان به شکل زیر دسته بندی نمود.

به طور کلی راه پله یکی از عناصر مهم و قابل توجه در ساختمان محسوب می شود. عواملی مانند ایمنی، راحتی رفت و آمد و … همگی بر کیفیت اجرای راه پله و عوامل دیگری مانند کیفیت مصالح بر کیفیت ساخت راه پله ساختمان دو طبقه تاثیر می گذارند.

مراحل اجرای راه پله ساختمان

قیمت واحدهای مسکونی بدون آسانسور که در طبقات بالا قرار دارند و برای تردد باید از راه پله استفاده کند در مقایسه با آپارتمان طبقه اول همان ساختمان ، قیمت کمتری دارد. زیرا تردد بیشتر و بدون آسانسور ارزش واحد را پایین می آورد. طراحی یک راه پله ساختمان دو طبقه استاندارد در کنار آسانسور تاثیر زیادی در بهبود کیفیت رانواع راه پله ساختمان

به طور کلی پله های مورد استفاده برای ساختمان ها به دو دسته کلی تقسیم بندی می شوند:

همچنین پله های مورد استفاده در ساختمان از لحاظ شکل ظاهری به دو دسته کلی تقسیم بندی می شوند:

پله های مستقیم

طراحی پله های مستقیم، بدون پیچش است و طول آن در مقایسه با سایر پله ها بیشتر می باشد. از این رو، این پله ها در مکان هایی که مشکلی از نظر فضا ندارند، احداث می شوند. پله های مستقیم، مستطیل شکل و عرض کف آن ها غالبا 30 سانتی متر است. در این نوع پله ها تمام کف پله ها به شکل مستطیل بوده و به عبارت بهتر اندازه کف پله در سراسر طول آن ها برابر و یکسان می باشد. در شکل زیر پلان پله یک طرفه را ملاحظه می کنید. در این شکل عرض کف پله در تمام کف پله ها مستطیل شکل و 30 سانتی متر می باشد.

به طور کلی پله های مستقیم عبارتند از:

این نوع از پله ها دارای طول زیادی بوده و معمولا در فضاهای طولانی مورد استفاده قرار می گیرند و به دلیل جلوگیری از خستگی افراد در هنگام عبور از آن ها، از پاگرد در مسیر استفاده می شود. در صورتی که در ساختمان محدودیت طولی وجود نداشته باشد می توان این گونه پله را اجرا کرد. در شکل زیر پلان یک طرفه بدون پاگرد وسط را ملاحظه می کنید.

در صورتی که ارتفاع طبقه بیش از 2.75 متر باشد باید یک پاگرد در وسط در نظر گرفت.

در شکل زیر پلان پله یک طرفه با پاگرد وسط را ملاحظه می کنید.

  1. پله دو طرفه با پاگرد وسط و دو بازو:

این نوع پله را می توان یکی از معمول ترین انواع راه پله به شمار آورد که در اکثر ساختمان ها مشاهده می گردد. در این نوع راه پله بعد از یک ردیف پله، پاگردی برای استراحت افراد، قرار داده شده و سپس ردیف بعدی شروع می شود. این پله به خاطر دو قسمتی بودن طول زیادی را اشغال نمی کند و پاگرد وسط باعث استراحت شخص استفاده کننده می شود.

در شکل پلان پله دو طرفه با دو بازو و پاگرد وسط را ملاحظه می کنید.

  1. پله دو طرفه با پاگرد وسط و سه بازو:

شامل دو ردیف پله به عرض کم و یک ردیف پله با عرض بیشتر است و در مکان هایی که تردد در آن ها زیاد است، به کار می رود مانند دانشگاه ها و ادارات. در شکل زیر پلان پله دو طرفه با سه بازو و پاگرد وسط را ملاحظه می کنید. همچنان که در شکل دیده می شود یک ردیف پله با عرض بیش تر و دو ردیف پله با عرض کمتر در طرفین به بالا ادامه پیدا می کند.

  1. پله سه طرفه با دو پاگرد و سه بازو:

این پله ها در ساختمان هایی که ارتفاع بین طبقات، بلند و فضای پله، کم است، استفاده می شود. از فضای بین آن ها، می توان برای طراحی آسانسور استفاده کرد. از فضای بین این نوع پله در ساختمان های معمولی مسکونی، جهت سکوی گل و در ساختمان های مرتفع یا اداری جهت محل آسانسور در نظر گرفته می شود. در شکل پلان پله سه طرفه را ملاحظه می کنید.

5 . پله چهار طرفه

تفاوت این نوع پله ها با نوع سه طرفه، در یک بازوی اضافه در آن ها می باشد. در سایر موارد دو پله ذکر شده دارای ضوابطی یکسان می باشند. همچنین این پله زیباتر و راحت تر از پله های سه طرفه می باشد. در شکل پلان پله چهار طرفه ملاحظه می شود.

پله مارپیچ

پله های مارپیچ دسته دوم راه پله در ساختمان سازی بوده که در آن با توجه به فضای موجود، زاویه پیچ تعیین می گردد. در ادامه به بررسی انواع پله های مارپیچ خواهیم پرداخت.

1- پله با پیچ کامل: پله های مارپیچ فضای کمتری را نسبت به پله های مستقیم اشغال نموده و در مکان هایی که فضای کمتری دارند مورد استفاده قرار می گیرند. کف پله ها در این نوع پله به دور یک ستون که در مرکز پله قرار دارد پیچیده و بالا می رود. شکل زیر پلان پله پیچ کامل را نشان می دهد.

2 – پله با پیچ قائماین دسته از پله های مارپیچ برای استفاده مفیدتر از فضاهای کوچک طراحی می شوند و در آن ها از پاگرد استفاده شده است. در فضای پاگرد، گاهی دو تا سه پله تعبیه می شود و پیچ آن ها، به صورت قائم است.

3 – پله با پیچ تزئینی: این نوع پله ها اکثرا در ساختمان های مجلل دیده می شود که دلیل آن زیبایی و طراحی بسیار زیبای آن ها می باشد. از آنجا که عرض این پله ها زیاد است، به فضای بزرگ نیاز دارند.

علاوه بر این، امروزه برای طراحی و دیزاین منازل به ویژه خانه های دوبلکس از راه پله های مدرن و چشم نواز استفاده می شود. راه پله های چوبی، راه پله های شیشه ای و راه پله های سنگی از جمله پلکان هایی هستند که می توان در فضای داخلی منزل از آن ها استفاده کرد.

آشنایی با تشخیص انواع پله در نقشه و علائم مورد استفاده

پله در نقشه راه پله به صورت های پلان، برش و نما ترسیم می شود. پس لازم است با اجزای تشکیل دهنده پله آشنا شویم.

تعداد پله

تعداد پله ها به میزان اختلاف ارتفاع بین دو سطح وابسته است. یعنی هرچه ارتفاع طبقه بیشتر باشد، تعداد پله ها بیشتر و هرچه ارتفاع طبقه کمتر باشد، تعداد پله ها کمتر خواهد بود. به طور کلی در یک ارتفاع معین، هرچه تعداد پله بیشتری استفاده گردد، ارتفاع استاندارد پله کمتر می شود. تعداد پله ها در ساختمان های مسکونی بین 20-16 عدد می باشد. شکل زیر پلان و برش پله نمایش داده شده است. در شکل تعداد پله ها 4 عدد می باشد.

نکته: با شمردن تعداد خطوط ترسیم شده در پلان پله، تعداد پله ها مشخص می گردد.

تعداد پله ها همیشه یک عدد صحیح است ولی ارتفاع پله می تواند به صورت عدد اعشاری باشد.

کف پله

به سطحی که پا بر روی آن قرار می گیرد کف پله گفته می شود. تعداد کف پله ها به تعداد آن ها بستگی دارد. تعداد کف پله ها همیشه یک عدد کمتر از تعداد پله ها ترسیم گردیده زیرا کف آخرین پله با کف سطحی که پله به آن تمام می شود یکی می باشد. اندازه کف پله می تواند از 22 تا 40 سانتی متر در نظر گرفته شود.

در شکل سطح هاشور خورده کف پله بوده و تعداد کف پله ها 3 عدد می باشد.

ارتفاع پله

به فاصله عمودی کف پله های دو پله متوالی، ارتفاع پله گفته می شود. این ارتفاع در ساختمان های مختلف با توجه به نوع کاربری آن متفاوت است و اندازه آن از 12 تا 20 سانتی متر تغییر می کند.

در شکل ارتفاع پله مشخص شده است.

شیب یا زاویه پله

شیب پله به نسبت ارتفاع و کف بستگی دارد. یعنی هرچه ارتفاع پله کمتر و کف پله آن بیشتر باشد شیب پله کمتر و بالعکس هرچه ارتفاع پله بیشتر و کف پله آن کمتر باشد، شیب پله بیشتر خواهد شد. شیب پله مناسب در ساختمان های مسکونی تقریبا 30 درجه است. در شکل زیر زاویه پله مشخص شده است.

در جدول زیر با توجه به ارتفاع و کف پله، زاویه شیب داده شده است.

طول پله

طول افقی یک ردیف پله، طول پله نام دارد یا به عبارت دیگر جمع کف پله های حسای شده با در نظر گرفتن یک کف پله کم تر.

مثلا اگر مطابق شکل تعداد 10 پله داشته باشیم که کف پله هرکدام 30 سانتی متر باشد در این حالت طول پله برابر است با:

(30*10) – 300 = 300 – 30 = 270

یا

(10 – 1) * 30 = 9*30 = 270

گونه پله

سطح (سطوح) کنار پله، گونه پله نام دارد. در شکل گونه پله نمایش داده شده است.

عرض پله

فاصله بین گونه های پله، عرض پله نام دارد. اندازه عرض در پله ها با یکدیگر مساوی نبوده و بسته به عملکرد و تعداد استفاده کنندگان از آن، از 60 سانتی متر تا چند متر تغییر می کند. عرض پله در ساختمان های مسکونی 100 تا 150 سانتی متر بوده و این اندازه در پله های زیرزمین و پله هایی که زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد، 90 تا 100 سانتی متر است. در شکل عرض پله نمایش داده شده است.

اندازه عرض پله به محل و نوع استفاده از آن بستگی دارد. حداقل عرض پله در ساختمان های مسکونی 80 سانتی متر، برای عبور دو نفر 1/10 تا 1/25 متر و برای عبور سه نفر 1/875 متر در نظر گرفته می شود. در هنگام طرح پله باید به نکات زیر توجه شود:

در شکل کف و ارتفاع مطلوب و کف و ارتفاع نامطلوب نمایش داده شده است.

برای دستیابی به سه شرط فوق، از فرمول های تجربی زیر برای محاسبه کف و ارتفاع پله استفاده می شود.

h : ارتفاع تک پله                                                2h + b = 63 – 65          فرمول اندازه قدم

B : اندازه کف پله                                               h + b = 12                   فرمول راحتی

H + b = 48                   فرمول احتیاط

با توجه به فرمول های داده شده، مناسب ترین ارتفاع برای ساختمان های مسکونی 17 سانتی متر و کف پله 29 سانتی متر خواهد بود.

حجم پله

ضخامت سقف زیر یک ردیف پله، حجم پله نام دارد. حجم پله نسبت به نیروهای وارده به تیرآهن پله در ساختمان های مختلف متفاوت است که این مقدار عبارت است از به علاوه 4 سانتی متر بابت اندودکاری و موارد دیگر.

بازوی پله

مجموعه پله های پشت سر هم بین دو اختلاف سطح، بازوی پله نامیده می شود. یک بازو، حداقل از سه پله متوالی تشکیل می گردد. در شکل بازوهای اول و دوم پله دو طرفه با پاگرد نمایش داده شده است.

ضوابط چشم پله

فاصله بین دو بازوی پله را چشم پله می نامند. به غیر از پله های یک طرفه و پله یک چهارم در گردش، در تمامی پله ها چشم وجود داشته و حداقل 20 سانتی متر می باشد. در شکل زیر ضوابط چشم پله در پله دو طرفه و سه طرفه نشان داده شده است.

پاگرد پله

محلی بوده که فرد پس از پیمودن یک بازوی پله، بر آن قدم گذاشته و با حرکت یا چرخش 90 درجه یا 180 درجه ای به بازوی دوم می رسد. حداقل عرض پاگرد برابر با عرض پله می باشد.

اصول ساخت راه پله

پله ها به اشکال مختلف ساخته شده و اجرا می گردند. پله ها از نظر نوع مصالح به کار رفته به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند.

پله ها از نظر اجرا نیز می توانند به صورت های پیش ساخته و درجا ساخته اجرا شوند.

از جمله پله های درجا ساخته، پله های سنگی، بتنی و آجری هستند که به توضیح آن ها می پردازیم:

پله های سنگی

این گونه پله ها به دو صورت ساخته می شوند. پله های سنگی که به صورت یکپارچه از سنگ تراشیده شده و بر روی یکدیگر نصب می شوند. این نوع پله ها اصولا در ناحیه خارجی ساختمان اجرا می شوند.

پله های سنگی که پس از اجرای طاق ضربی یا بتنی، بر روی آن به صورت مجزا نصب می شود. در این نوع پله ها ضخامت سنگ پرطاووسی کف پله 5 سانتی متر و سنگ پیشانی پله 3 سانتی متر است.

پله های آجری

از کنار هم گذاشتن آجرها با استفاده از ملات ماسه و سیمان به صورت هره چینی و به صورت نما، پله های آجری ایجاد می شود. آجرهای مورداستفاده از نوع مرغوب بوده و کاملا زنجاب شده و به صورت نما استفاده می شوند. پس از پایان کار بندهای آجر بندکشی می شود.

پله های بتنی

پله های بتنی اکثرا جهت ایجاد پله های تزئینی به شکل های دایره، نیم بیضی، گردون، پیچ و مخصوصا حلزونی ساخته می شود. آرماتورهای مورد استفاده با توجه به نیروهای ایجاد شده طرح و محاسبه گردیده و با توجه به نقشه راه پله اجرایی در محل خود قرار گرفته و بسته می شوند. پس از آرماتوربندی، بتن ریزی آغاز شده و بعد از خشک شدن بتن و ساخته شدن ، پله ها بر روی آن نصب می شوند.

پله های پیش ساخته موزائیکی

پس از اجرای طاق ضربی، پله های پیش ساخته موزائیکی را یکی یکی از پایین به بالا نصب می کنند. اولین پله را طوری قرار می دهند که با خط ترسیم شده روی دیوار کاملا میزان و عمود بر خط مسیر پله باشد. کف پله را کاملا تراز می کنند و برای نگهداری از آن در زیر پله تکه آجر قرار می دهند. در قسمت جلوی پله در دو قسمت ابتدا و انتها گچ می زنند تا از حرکت پله جلوگیری شود. ملات ماسه و سیمان را به آهستگی از پشت به زیر پله ریخته و با استفاده از کمچه به آرامی می کوبند تا زیر پله را کاملا پر کند. پله بعدی را همانند روش گفته شده بر روی پله اول نصب می کنند. در صورتی که پله ها دارای دو راهه باشند نصب آن ها ساده تر و راحت تر خواهد بود.

همچنین برای کسب اطلاعات دقیق تر راجع به قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی روی لینک زیر کلیک نمائید.

اندازه استاندارد راه پله ها

برای نظارت بر تامین نیازهای ساکنان و بهره برداری از ساختمان های تابع نظام مهندسی و کنترل ساختمان، «مقررات ملی ساختمان» باید مورد توجه قرار گیرند. ساخت پله و راه پله نیازمند رعایت استانداردها، قوانین و ضوابطی است که در بخش های مختلف مقررات ملی ساختمان، به ویژه مبحث چهارم، یعنی الزامات عمومی ساختمان به آن اشاره شده است. طبق ماده 32 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب اسفند ماه 1374، رعایت این مقررات، ضروری است. در این زمینه، عرض، ارتفاع، کف، عرض پاگرد، ارتفاع نرده، تعداد پله های بین دو پاگرد، فاصله در ورودی و در آپارتمان تا پله، برخی از نکات مهم در زمینه استاندارد های راه پله هاست. بنابراین طول و عرض راه پله زیر از سوی فعالان حوزه ساخت و ساز، برای راه پله ها باید مد نظر قرار گیرد:

نکات طراحی راه پله ساختمان مسکونی

علاوه بر این استانداردها که بیشتر ابعاد پله و اندازه راه پله ها و اجزای آنها را مد نظر قرار داده، رعایت نکات ایمنی زیر طبق مقررات ملی ساختمان، در طراحی پله و راه پله لازم است:

شناسایی اصول نصب پله

نصب پله هایی که کف پله و پیشانی پله آن ها از سنگ پلاک است، باید اقداماتی نظیر زیرسازی، نصب سنگ پله ها، کنترل تراز بودن طول و دادن شیب لازم عرض کف پله، ثابت کردن موقت با ملات گچ تیز و در آخر مجکم کردن سنگ پله با استفاده از دوغاب ماسه و سیمان صورت گیرد.

زیرسازی پله

قبل از نصب سنگ پله های آزاد که در خارج از ساختمان قرار دارند و یا پله هایی که در آن ها تیرآهن به کار رفته است، زیرسازی اولین پله با در نظر گرفتن طول پله و …، آجرچینی انجام می شود. آجرچینی انجام شده با استفاده از آجرهای مرغوب و ملات ماسه و سیمان با عیار بالا انجام می شود.

نصب سنگ پیشانی پله و کنترل تراز و شاقول بودن آن

پس از انجام مرحله نخست، سنگ پیشانی پله در محل خود با رعایت فاصله دوغاب خور قرار داده شده و با استفاده از تراز به صورت افقی و عمودی تراز می شود.

ثابت کردن سنگ پیشانی پله با استفاده از گچ تیز

در این حالت لازم است ملات گچ تیز آماده شده و در قسمت جلوی پله زده شود.

دوغاب ریزی پشت سنگ پلاک پیشانی پله

دوغاب ماسه و سیمان با عیار زیاد و نسبت 1 به 3 آماده شده و در چند مرحله در پشت سنگ ریخته می شود.

نصب سنگ کف پله بر روی سنگ پیشانی پله

پس از انجام مرحله دوغاب ریزی، سنگ پیشانی پله آماده گردیده و بر روی زیرسازی قرار می گیرد. سنگ کف پله با رعایت آب چکان در محل خود قرار گرفته و تراز بودن طول و دادن شیب لازم عرض کف پله کنترل می شود.

قیمت انواع سنگ راه پله ساختمان

با توجه به کاربرد راه پله های سنگی در ساختمان ها، آشنایی با انواع سنگ راه پله، ابعاد، کاربرد و قیمت آن ها، بسیار حائز اهمیت است. از سنگ پله می توان در قسمت های مختلف پله مانند کف، لبه، زیر و دیواره پله استفاده کرد. سنگ پله مرغوب و مناسب دارای ویژگی هایی اعم از استحکام بالا، مقاومت در برابر فشار، هوازدگی و آلودگی اشاره نمود لازم به ذکر است که کیفیت سنگ های راه پله نیز بر قیمت نهایی آن ها تاثیر بسزایی خواهد داشت. بنابراین باید سنگ مناسب راه پله را از انواع سنگ ساختمانی که دارای مقاومت بالا در برابر سایش و ضربه است، تولید کرد.

انواع سنگ راه پله را می توان به صورت زیر تقسیم بندی کرد:

سنگ مرمر: این سنگ برای استفاده در پلکان مکان های لوکس، مجلل و گران قیمت مناسب است. انعطاف پذیری، طول عمر بالا و مقاومت بالا در برابر سایش از جمله ویژگی های آن برای استفاده در راه پله است.

سنگ گرانیت: این سنگ که مستحکم ترین سنگ پله محسوب می شود، هم برای راه پله های داخلی و هم خارجی مناسب است. البته استفاده از آن در محیط هایی که بسیار در معرض رطوبت هستند، مناسب نیست.

سنگ راه پله تراورتن: این سنگ که تنوع بالایی در طرح و رنگ دارد، به دلیل مقاومت در برابر هوا زدگی و عوامل جوی برای استفاده ار فضای خارجی ساختمان، مناسب است.

سنگ مرمریت: این سنگ که دارای زمینه روشن است و در رنگ های متنوع، یافت می شود، فضایی را که در آن استفاده می شوند، بزرگ تر جلوه می دهد.

سنگ پله ها، ابعاد متنوعی دارند که بر روی قیمت آن ها تاثیرگذار است. عرض آن ها معمولا 35 سانتی متر است اما در عرض 40 تا 45 سانتی متر نیز قابل استفاده است. سنگ های راه پله دارای ابعاد کوچک تر که طول آن ها حدود 100 تا 110 سانتی متر است و در ساختمان های مسکونی یک یا دو طبقه استفاده می شوند، قیمت پایین تری دارند و سنگ های راه پله ساختمان دو طبقه و بالاتر استفاده می شود، 110 تا 120 سانتی متر طول دارند و به همین نسبت قیمت آن ها نیز بیشتر است. سنگ هایی که در مکان های عمومی مانند ادارات و مدارس استفاده می شوند، بیش از 130 سانتی متر طول دارند؛ ضمن اینکه در پله های اضطراری، طول پله حتما باید بالای 120 سانتی متر باشد. در همین زمینه، بررسی قیمت سنگ پله، در اواخر شهریور ماه امسال (1399)، با توجه به نوع، کیفیت و طول آن، در برخی مراکز و وب سایت های فروش سنگ راه پله، بیانگر این است که قیمت ها از حدود 100 هزار تومان تا بیش از 300 هزار تومان در هر متر مربع، متغیر است.

نحوه محاسبه تعداد پله در ساختمان

یکی از سوالات ساکنان منازلی که از طریق راه پله تردد می کنند و فاقد آسانسور هستند، محاسبه راه پله و تعداد پلکان متناسب با تعداد طبقات است. آیا تعداد پله ها در ساختمان های مختلف، باید یکسان باشد؟ و اگر متفاوت است، تابع چه عامل یا عواملی است؟ به این پرسش پر تکرار، در قالب یک فرمول ساده، می توان پاسخ داد. برای محاسبه تعداد پله ها در هر طبقه، ارتفاع طبقه را بر ارتفاع راه پله تقسیم می کنیم. به طور مثال، اگر ارتفاع طبقه 289 سانتی متر و ارتفاع پله 17 سانتی متر باشد، تعداد پله های آن طبقه برابر با 17 پله خواهد بود. در این رابطه، همان گونه که در مبحث استانداردهای راه پله عنوان شد، حداکثر تعداد پله های متوالی در هر بازوی پله، 12 عدد است و اگر تعداد پله ها بیش از این مقدار باشد، باید بین آن ها پاگرد قرار گیرد.

تاثیر راه پله در قیمت ساختمان های واقع در طبقات بالا

قیمت واحدهای مسکونی بدون آسانسور که در طبقات بالاتر قرار دارند و برای تردد باید ده ها پله را پشت سر گذاشت، در مقایسه با آپارتمان طبقه اول همان ساختمان، در شرایط مشابه از نظر متراژ، امکانات و…، پایین تر است و حتی چشم انداز جذاب و نورگیری مناسب آن واحد مسکونی، ارزش بالا و پایین رفتن این همه پله را در شبانه روز ندارد. تردد از این همه پله، برای صاحبخانه یا مهمانانی که سن و سال بالاتری دارند و یا از بیماری های عضلانی رنج می برند، به یک کابوس شبیه است! همچنین در صورت بروز حوادث غیر مترقبه مانند آتش سوزی، زلزله و…، خروج از ساختمان با عبور از پله های متعدد، خطرات زیادی دارد.

در مجموع نمی توان نرخ دقیقی درباره مقایسه قیمت واحدهای مسکونی طبقات بالا مثلا طبقه چهارم بدون آسانسور با طبقات پایین همان ساختمان و یا مقایسه آن با ساختمان های دارای آسانسور ذکر کرد، چرا که معیارهای زیادی در قیمت یک آپارتمان موثرند اما نگاهی به نرخ های خرید و فروش واحدهای مسکونی نشان می دهد آپارتمان های طبقه چهارم بدون آسانسور نسبت به طبقات پایین یا نسبت به ساختمان های مسکونی دارای آسانسور در طبقات بالا، حدود 5 تا 10 درصد، ارزان تر هستند و این درصد، بعضا به دلیل متغیرهای مختلف در تعیین قیمت مسکن، می تواند افزایش داشته باشد. مثلا اگر قیمت یک آپارتمان 50 متری در پایتخت، دارای آسانسور و امکانات دیگر مانند پارکینگ، انباری و بالکن، در طبقه چهارم، 20 میلیون تومان در هر متر مربع و در مجموع، یک میلیارد تومان باشد، همین آپارتمان در طبقه چهارم بدون آسانسور و با راه پله های متعدد، ممکن است حدود 100 میلیون تومان و بیشتر از آن، ارزان تر به فروش برسد.

نتیجه گیری

به طور کلی راه پله ها، از نظر تاثیر آن بر ایمنی، راحتی در رفت و آمد و هزینه (که این هزینه بخش های مختلفی مانند ، قیمت سنگ‌های متنوع و … را شامل می‌شود)، از اجزای تاثیرگذار یک ساختمان از جمله ساختمان های مسکونی محسوب می شوند و خریداران، فروشندگان، بنگاه های املاک و فعالان حوزه ساخت و ساز هر یک به فراخور نیاز خود، باید ملاحظات لازم را در نظر بگیرند و از همه مهم تر اینکه با استاندارد های طراحی راه پله، آشنایی لازم داشته باشند.

خروج از نسخه موبایل