احیای قلبی با دستگاه الکتروشوک
حیاتیترین اقدامی که پس از ایست قلبی باید صورت گیرد احیای قلبی ریوی یا سی پی آر (CPR) است. افراد به دلایل مختلفی از جمله بیماریهای قلبی، بیماریهای تنفسی، مسمومیت، غرق شدن، سرمازدگی و غیره ممکن است دچار ایست قلبی شوند. انجام سی پی آر در ۴ تا ۶ دقیقه اول میتواند فرد را به زندگی بازگرداند. بنابراین بسیار مهم است که به عنوان عضو موثری از جامعه و خانواده خود، احیای قلبی را یاد بگیرید.
توجه کنید که احیای قلبی – تنفسی فقط در ۱۰ دقیقه اول میتواند فرد را نجات دهد و اگر فرد پس از این مدت سی پی آر شود ممکن است قلب فرد احیا شود، اما مغز احتمالا آسیب دیده است و بیمار مرگ مغزی خواهد شد. پس همیشه نباید به انتظار نیروهای امداد و نجات ماند.لازم است که هر فرد احیای قلبی ریوی را بلد باشد. به خاطر داشته باشید که در مواقع اضطراری میتوانید تا رسیدن نیروهای امداد با دکتر اورژانس تماس بگیرید و یا از مشاوره اورژانسی برای نجات فرد استفاده کنید. تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا با احیای قلبی ریوی آشنا شوید و در صورت لزوم بتوانید از آن استفاده کنید.
انواع احیای قلبی ریوی کدامند؟
احیای پایه بخشی از اقدامات احیای پیشرفته است که اصلیترین موارد آن عبارت است از:
- ارزیابی موقعیت و ایمنی محل
- بررسی وضعیت هوشیاری و پاسخدهی بیمار
- تشخیص ایست قلبی
- اطلاع رسانی سریع به سیستم اورژانس و درخواست کمک
- بررسی وضعیت تنفس و نبض بیمار به طور همزمان در طی ۱۰ ثانیه
- انجام اقدامات احیای قلبی ریوی: سیکلهای ۳۰ ماساژ و ۲ تنفس
احیای قلب با دستگاه شوک یا دستگاه سی پی آر
روش احیای قلبی با شوک الکتریکی به معنای انتقال جریان الکتریکی از قفسه سینه به قلب است. در این روش میزان جریان الکتریکی به میزانی است که میتواند فرماندهی تحریکات قلب را مجددا به گره سینوسی دهلیزی قلب بازگرداند. با خرید دستگاه الکتروشوک و آشنایی با نحوه کار کردن با آن ابتدا به بیمار شوک دهید سپس احیای قلبی ریوی را آغاز کنید.
ماساژ و احیای قلبی کودکان
احیای قلبی و ریوی و تنفسی برای کودکان یک سال به بالا مشابه افراد بالغ است:
- ابتدا کودک را به پشت، روی یک سطح سفت و صاف قرار دهید.
- در کنار گردن و شانه های کودک زانو بزنید.
- اگر کودک خیلی کوچک است فقط یک دستتان را وسط قفسه سینه قرار دهید. ولی اگر تقریبا بزرگ است باید از هر دو دست استفاده کنید.
- با استفاده از پاشنه یک یا هر دو دست، قفسه سینه کودک را در ۴ الی ۵ سانتیمتر به سمت پایین فشار دهید. فشار باید پر قدرت و سریع باشد یعنی ۱۰۰ تا ۱۲۰ ماساژ در هر یک دقیقه.
- اگر در زمینه سی پی آر آموزش ندیدهاید، ماساژ قلبی را تا زمانی که پرسنل پزشکی اورژانس برسند ادامه دهید. ولی اگر آموزش دیدهاید، راه هوایی را باز کرده و تنفس مصنوعی را شروع کنید. باید به ازادی هر ۳۰ ماساژ قفسه سینه دو تنفس مصنوعی به کودک بدهید.
ماساژ و احیای قلبی نوزادان
ایست قلبی نوزادان زیر یک سال معمولا به دلیل کمبود اکسیژن اتفاق میافتد. اگر اطمینان دارید که کودک دچار خفگی شده کمکهای اولیه برای خفگی را انجام دهید اما اگر نمیدانید چرا نوزاد نفس نمیکشد سی پی آر انجام دهید:
- ابتدا باید وضعیت را بررسی کنید. نوزاد را لمس کنید و منتظر پاسخ حرکتی باشید اگر پاسخی دریافت نشد با اورژانس تماس بگیرید و فورا احیای قلبی را شروع کنید.
- نوزاد را به پشت روی یک سطح صاف و محکم مانند میز یا زمین قرار دهید.
- تصور کنید یک خط افقی بین نوک سینههای کودک کشیده شده است. دو انگشت یک دست را درست زیر این خط، در مرکز قفسه سینه قرار دهید.
- به آرامی قفسه سینه را حدود ۴ سانتیمتر فشرده کنید.
- شما باید مانند بزرگسالان ۱۰۰ تا ۱۲۰ ماساژ در یک دقیقه انجام دهید.
- پس ازهر ۳۰ فشار، سر نوزاد را به آرامی به عقب برگردانید و با یک دست چانه را بلند کنید و با دست دیگر پیشانی را به سمت پایین فشار دهید.
- دهان و بینی کودک را با دهان خود بپوشانید.
- باید دو تنفس مصنوعی به نوزاد بدهید اما مراقب باشید که هوا را به آرامی وارد ریه نوزاد کنید به این صورت که یک بار به آرامی در دهان کودک نفس بکشید و یک ثانیه برای نفس کشیدن او زمان بگذارید. دقت کنید که که آیا قفسه سینه کودک بالا می آید یا خیر. اگر چنین شد، تنفس مصنوعی دوم را انجام دهید. اگر قفسه سینه بالا نیامد، مانور باز کردن راه هوایی را تکرار کنید، سپس نفس دوم را بدهید.
- اگر قفسه سینه نوزاد بالا نمیآید، فشار دادن قفسه سینه را ادامه دهید.
- احیای قلبی ریوی را باید تا زمانی که علائم حیات را مشاهده کنید یا تا رسیدن پرسنل پزشکی ادامه دهید.
احیای قلبی زنان باردار
اگر در حال انجام CPR، ماساژ یا شوک قلبی زنان باردار هستید، آنها را به سمت چپ حرکت دهید. حتماً یک نفر با اورژانس تماس بگیرید تا امدادگران بتوانند او را به اورژانس منتقل کنند. در حالی که منتظر رسیدن آنها هستید، با قرار دادن خود در بالای بیمار و تراز کردن جناغ با ستون فقرات او، فشار قفسه سینه یا ماساژ قلبی را اعمال کنید.
تفاوت احیا در کودکان و بزرگسالان چیست؟
سیکل احیای قلبی در بزرگسالان و کودکان تفاوت جزئی دارد. هنگام انجام CPR روی یک بزرگسال، امدادگر باید دستان خود را در مرکز قفسه سینه قرار داده و با سرعت ۱۰۰ تا ۱۲۰ فشار در دقیقه با عمق ۵ سانت به پایین فشار دهد. برای یک کودک، امدادگر باید از یک دست برای فشار دادن قفسه سینه با عمق ۳ سانتیمتر استفاده کند.
احیای قلبی در غرق شدگی
انجام احیای قلبی ریوی پیشرفته ۲۰۲۲ و جدیدتر، با تنفسهای نجات غریق روی فرد غرق شده برای حفظ جریان خون و اکسیژن رسانی به مغز ضروری است. در این شرایط، بدون عملیات احیای قلبی ریوی، جریان اکسیژن رسانی به مغز کند یا متوقف میشود و در نهایت ممکن است ایست تنفسی و قلبی رخ دهد.
ابتدا باید فرد را روی زمین قرار دهید تا باقی جریان از بدن او خارج شود. مشاهده فیلم احیای قلبی ریوی یا سی پی آر در بیمارستان میتواند به شما کمک کند. سپس به آرامی فرد را لمس کرده و با او صحبت کنید. اگر پاسخی دریافت نکردید، CPR را شروع کنید.اگر سوختگی الکتریکی وجود دارد، میتوانید آن را به همان روشی که هر سوختگی دیگری درمان میکنید، بانداژ کنید. محل سوخته را حداقل به مدت ۲۰ دقیقه زیر آب جاری قرار دهید، سپس با یک باند گاز استریل یا یک پارچه تمیز بپوشانید. عوارض بعد از برق گرفتگی خفیف ممکن است بعد از هوشیاری فرد مشخص شود.
انواع تنفس مصنوعی چیست؟
تنفس مصنوعی و عملیات احیای قلبی تنفسی چندین نوع مختلف دارد. روش شافر، روش سیلوستر، روش هولگر-نیلسون و روش تنفس دهان به دهان از جمله روشهای مورد استفاده در تنفس مصنوعی است. از دستگاههایی مانند ونتیلاتور نیز برای ارائه تنفس مصنوعی به بیماران استفاده میشود.
نسبت ماساژ قلبی به تنفس در بزرگسالان نیز ۳۰ فشار و سپس ۲ نفس است که به عنوان ۳۰:۲ شناخته میشود. ماساژ قلبی و تنفس مصنوعی باید با هم انجام شوند تا تاثیر داشته باشند.
مراحل احیای قلبی ریوی چیست؟
هر سیکل کامل سی پی آر از این سه مرحله اساسی تشکیل شده است اما افرادی که آموزش ندیدهاند و نمیتوانند تنفس مصنوعی انجام دهند میتوانند به انجام ۱۰۰ تا ۱۲۰ ماساژ قلبی در هر دقیقه اکتفا کنند تا تیم امداد و نجات برسد.
دقت کنید که باید به قفسه سینه بیمار فرصت دهید بعد از هر فشار به حالت اولیه برگردد تا خون بتواند به درون حفرههای قلب بازگردد و در ضربه بعد به صورت مصنوعی توسط دست شما پمپاژ شود. پس از هر ۳۰ ماساژ قلبی، دو تنفس مصنوعی مورد نیاز است.
ماساژ قلبی چگونه است؟
برای انجام ماساژ قلبی کافیست پاشنه یک دست درست در وسط قفسه سینه و بین سر سینهها قرار گیرد و دست دوم روی دست اول قرار گیرد تا فرد بتواند با حداکثر قدرت و توانایی خود به قفسه سینه فشار آورد. توجه داشته باشید که آرنجهای شما باید حین ماساژ کاملا صاف باشند و انگشتان دست با بدن بیمار تماس نداشته باشد.
در انجام هر ماساژ دست شما باید پنج سانتیمتر پایین برود. در این حین ممکن است دندههای بیمار نیز بشکند اما انجام سی پی آر به قدری حیاتی است که حتی با شنیدن صدای شکستن دنده نباید آن را متوقف کرد.
تعداد ماساژ قلبی در دقیقه چقدر است؟
احیا کردن بیمار و سی پی آر برای بزرگسالان با فشار حدود بین ۵ سانتی متر با سرعت حداقل ۱۰۰ تا ۱۲۰ تا در دقیقه است.
آموزش احیای قلبی در خانه چگونه است؟
آموزش سی پی آر یا احیای قلبی ریوی پایه و پیشرفته بسیار مهم است. احیای قلبی ریوی برای افرادی که آموزش عملی دیدهاند با افرادی که آموزش ندیدهاند و به صورت تئوریک مراحل احیای قلبی را میدانند متفاوت است و انجام درست آن میتواند به کمک کند. دقت داشته باشید تنها در صورتی باید سی پی آر را انجام بدهید که آموزش دیده باشید. اگر نمیدانید چطور احیای قلبی ریوی را به درستی انجام بدهید، کار را به کسی بسپارید که آموزش دیده است و با نحوه کار کردن تجهیزات پزشکی آشنا است .
مراحل انجام احیای قلبی ریوی برای افراد آموزش ندیده
اگر برای انجام سی پی آر آموزش ندیدهاید اما در موقعیتی قرار دارید که شخصی دچار ایست قلبی شده میتوانید علاوه بر استفاده از ، با اورژانس تماس بگیرید و تا آمدن نیروهای نجات احیای قلبی ریوی انجام دهید:
- بررسی موقعیت و ارزیابی ایمنی محل: قبل از شروع سی پی آر از ایمن بودن محیط مطمئن شوید. سپس فرد را روی کمر درحالی که به پشت دراز کشیده است روی یک سطح صاف و مستحکم قرار دهید.
- بررسی هوشیاری فرد: بالای سر فرد قرار بگیرید و به شانه او ضربه بزنید یا تکان دهید و بلند بپرسید: خوبی؟! اگر فرد جواب نداد و هوشیاری نداشت باید با اورژانس تماس بگیرید.
- درخواست کمک: اگر فردی همراه شماست از او بخواهید تماس بگیرد و خودتان فورا وارد مراحل احیای قلبی شوید.
- ماساژ قفسه سینه: ماساژ قلبی را شروع کنید. به این صورت که پاشنه دستتان را وسط قفسه سینه (بین دو نوک سینه) قرار دهید و دست دیگر را روی دست خودتان قرار دهید و فشار دهید. دقت کنید که نه تنها با فشار دست، با تمام وزن خود باید سینه را به سمت پایین فشار دهید و حین ماساژ قلب، آرنج شما نباید خم شود. با هر فشار، قفسه سینه باید حدود ۵ سانت پایین برود. ۳۰ ماساژ در هر سیگل کافی است.
- تعداد ماساژ قلبی: بین ۱۰۰ الی ۱۲۰ ضربه در هر دقیقه باید به قفسه سینه بیمار فشار بیاورید. بعد از هر فشار باید اجازه دهید قفسه سینه به حالت قبل بازگردد سپس فشار دوم را وارد کنید.
به شما پیشنهاد میشود قبل از خرید تجهیزات پزشکی دست دوم با کارشناسان ما در فروشگاه تجهیزات پزشکی آربون مد تماس حاصل کنید و از مشاوره ی رایگان بهره مند شوید. اگر قصد خرید دستگاه های دست دوم الکترو کوتر، الکتروشوک، دستگاه نوار قلب، مانیتورعلائم حیاتی و دیگر تجهیزات پزشکی و تجهیزات آزمایشگاهی را دارید پیشنهاد ما به شما خرید از فروشگاه اینترنتی آربون مد است چرا که با تحویل اکسپرس و ارسال به سراسر نقاط کشور، گارانتی محصول و اصالت کالا، پشنیبانی 7 روزه ی محصول به شما حس خوب خریدی مطمئن را القا میکند