انواع قالب وافل یک طرفه و دو طرفه و نیم وافل
سقف وافل یک طرفه و دو طرفه
آن چیزی که ماهیت و عملکرد یک سقف را به یک طرفه یا دوطرفه بودن تغییر می دهد استفاده از نوع قالب سقف وافل است که بسته به شکل قالب مستطیلی یا مربعی به دو دسته ی یک طرفه و دوطرفه
تقسیم می شوند.
روش طراحی و عملکرد و کارایی این قالب ها هرکدام منحصر به فرد بوده و متفاوت از یک دیگر هستند . در ادامه توضیحاتی در مورد هرکدام از این قالب ها می دهیم.
قالب وافل یک طرفه ابزاریست که برای ساخت سقف بتنی به طور موقت در اسکلت سقف تعبیه میشود و در پایان کار و پس از اتمام بتن ریزی از سقف خارج میشود. در روش سقف وافل یک طرفه فشار و انتقال بار در یک راستا منتقل می شود در واقع سیستم باربری این روش چیزی شبیه به سیستم سقفی تیرچه بلوک است .به عبارت دیگر وافل یک طرفه همان تیرچه یک طرفه می باشد که به جای استفاده از یونولیت از قالب های غیرماندگار پلاستیکی استفاده می شود.
سقف وافل یک طرفه در مقایسه با سقف وافل دوطرفه به علت مصرف میلگرد و بتن کمتر ، کم هزینه تر است اما عملکرد ضعیف تری نسبت به وافل دوطرفه دارد .
تصویر 1- قالب وافل یک طرفه
در مکانیزم استفاده از قالب های دوطرفه نیز همانند قالب های یک طرفه عمل میشود یعنی در این روش هم پس از اتمام کار و پایان مرحله ی بتن ریزی قالب های دو طرفه از سقف خارج می شوند . قالب دوطرفه به گونه ای طراحی شده است که انتقال بار را در دوجهت متعامد انجام می دهد واین به دلیل ساختار مربعی شکل این قالب ها است .
قالب دو طرفه وافل جز قالب های مناسب برای سقف های بتنی است که از نظر مزیت هایی از قبیل قیمت ، زیبایی ، موارد اجرایی و …. قابل رقابت با سایر سیستم های سقف می باشد .
تصویر 2- قالب وافل دو طرفه
در سیستم سقف دوطرفه تیرچه ها در دوجهت متعامد قرار می گیرند و دیگر نیازی به تیر تکیه گاهی نیست و سقف می تواند فقط متکی به ستون ها باشد . قالب وفل دو طرفه در سقف های با دهانه ی بلندتر و ستون گذاری نا منظم تر نسبت به سقف وافل یک طرفه مناسب تر می باشد.
تفاوت قالب وافل یک طرفه با دوطرفه
ساده ترین تفاوت این دوقالب در ظاهر و شکل ساختاری آنهاست که به دو صورت مربعی و مستطیل شکل است . قالب یک طرفه دارای طول بیشتر و مدولار بوده در حالی که قالب های دوطرفه مربع های ساده ای هستند که در برخی موارد دارای طرح های خاص می باشند. این قالب ها از لحاظ قیمت گذاری نیز متفاوت از یک دیگر هستند به صورتی که قالب های یک طرفه اصولا به صورت مترمربع و قالب های دوطرفه تعدادی به فروش میرسند . هزینه ی اجرای سقف وافل دوطرفه نیز به مراتب بیشتر و عملکرد قوی تری هم نسبت به سقف وافل یک طرفه دارد .
به طور کلی می توان گفت طراحی سقف وافل مستلزم رعایت یک سری اصول و قواعد است که در ادامه به آنها می پردازیم.
- کنترل فاصله ی مرکز به مرکز تیرچه ها و تناسب بندی طبق آئین نامه های اجرایی
- کنترل ضخامت سقف با توجه به خیز بلندمدت و کوتاه مدت
- طراحی آماتورهای سقف با در نظرداشتن بار سقف
- کنترل برش یک طرفه و دو طرفه
- طراحی و کنترل تیرهای میانی
- کنترل دیتیلینگ سقف برای دست یابی به شکل پذیری مورد انتظار
اساس طراحی سقف وافل یک طرفه با سقف تیرچه یونولیت یکسان است و معمولا برای طراحی این سقف ها از جدول طراحی استفاده میکنند. که می توانید به طور مفصل در بخش طراحی سقف وافل مطالعه کنید
در صورت تایید مهندس ناظر پروژه می توان سقف هایی که برای تیرچه یونولیت یا تیرچه بلوک طراحی شده اند را با قالب های وافل جایگزین کرد که در این حالت بتن به صورت یکپارچه ریخته می شود و تیرچه ها به صورت در جا اجرا می شوند.
هدف از طراحی این نوع از سقف ها رفع نیاز معماری به دهانه های بلند و یا نیاز سازه ای به بارگذاری سنگین انجام می شود. در این روش با به کارگیری یک سری ساده سازی ها مانند دال مسطح قابل مدلسازی و طراحی است . در واقع با به کارگیری الزامات آئین نامه ای و استفاده از روش قاب معادل(EFM) طراحی سقف وافل دو طرفه آسان می گردد.
توضیحات بیشتر این بخش را میتوانید در بخش طراحی سقف وافل سایت مطالعه کنید.
اجرای سقف وافل یک طرفه و دوطرفه
اجرای سقف از اصلی ترین و مهم ترین قسمت های اجرای یک پروژه است که درصورت عدم رعایت قوانین و ضوابط مربوطه میتواند زیان بار باشد .در ادقالب وافل چیست؟
در سالهای اخیر، روشهای فراوانی برای حذف این بتن ناکارآمد ارائه شد اما تعداد ناچیزی از آنها قابل اجرا بود. یکی از این شیوهها، استفاده از قالبهای وافل از جنس پلی پروپیلن میباشد. حالا سوال اینجا است که چرا نام این قالبها، با نام یکی از شیرینیهای بینالمللی یکسان است؟ دلیل انتخاب این اسم، شکل ظاهری پنجره پنجرهای این قالبها است که به کلوچه وافل شباهت زیادی دارد.
عملکرد انواع قالب وافل
نوع قالب سقف وافل ، نقش بزرگی در اجرای این سقفها دارد، به گونهای که ابعاد و شکل آن، نوع عملکرد سقف را هم مشخص خواهد کرد. این قالبها از نظر عملکرد به دو دسته یک طرفه و دو طرفه تقسیم میشوند. مزیتهای ، نسبت به قالب وافل دو طرفه کمتر میباشد. خرید قالب وافل یک طرفه تنها جایگزین تیرچه یونولیتها هستند در صورتی که قالب وافل دو طرفه ، باعث افزایش دهنهها و حذف ستونهای میانی میشود. همچنین از سایر مزیتهای آن نیز، میتوان به حذف تیرهای آویزدار میانی اشاره نمود.
تفاوت قالب وافل با قالبهای یوبوت و کوبیاکس در چیست؟
جنس و رنگهای قالب وافل چه تاثیری در کیفیت قالب دارند؟
شرکتهای تولید کننده قالب و یک طرفه ، معمولاً محصولات خود را در جنسهای مختلف تولید میکنند. جنس این قالبها به خواست کارفرما و نوع استفاده آن مربوط میشود؛ منظور این است که کارفرما چند بار و چه مدت میخواهد از این قالب استفاده کند و چه ماندگاری را از آن انتظار دارد. به شکل کلی، شرکتها قالبها را در دو رنگ مشخص سفید و مشکی تولید میکنند. قالب مشکی معمولاً از مواد بازیافتی تولید میشود و قالب سفید، دارای کیفیت و ماندگاری بیشتر است. شرکت بنیتک، قالبهای مشکی خود را هم در دو مدل متفاوت تولید مینماید که به دو دسته باکیفیت و معمولی تقسیمبندی میشوند. قالبهای مشکی، دارای درصد پرتی بیشتری نیز هستند که قالبهای سفید این مشکل را ندارند.
کاربرد قالب وافل در سقف
بیشترین کاربرد ساختار وافل، در ساخت و ساز مکانهایی است که به سقف، فشار زیادی وارد نمیشود. برای مثال در ساختار مترو و فرودگاهها، از این سیستم استفاده شده است. همچنین کاربرد سقف وافل ، در تولید سقف با دهانه بزرگتر از ۱۲ متر نیز بیشتر است.
تولید و اجاره قالب وافل در شرکت بنیتک
شرکت بنیتک، تولیده کننده قالب های وافل یک طرفه و دو طرفه، همچنین اجاره این قالبها به کارفرمایان پروژه برای اجرای سقف وافل میباشد.
آدرس شرکت بنیتک: تهران، خیابان شریعتی،خیابان خواجه عبدالله انصاری،کوچه چهاردهم،پلاک24،واحد10
جدا شدن راحت قالب وافل از بتن
یک باور اشتباه وجود دارد که آن هم، چرب کردن قالب برای خارج شدن بهتر است، توجه داشته باشد که به دلیل جنس پلاستیکی این قالبها، مواد بتنی به آنها نمیچسبد و معمولاً خیلی راحت جدا میشوند؛ پس هیچ نیازی به چرب کردن قالبها نیست. دغدغه تعدادی از کارفرماها به این موضوع بازمیگردد که قالبها حین عملیات جداسازی، دچار آسیب نشوند. در این شرایط، نکاتی وجود دارد که اگر کارفرما و پیمانکار به آن پایبند باشند، مشکلی برای قالبها پیش نخواهد آمد. این نکات شامل موارد زیر میشوند:
- قرار دادن یک مسئول برای دریافت قالبها
- استفاده از ابزار مناسب برای جدا کردن قالبها
- جلوگیری از پرت کردن قالبها از ارتفاع به سمت پایین
- در نظر گرفتن تختههای زیرپایی مناسب برای کارگران که باعث نزدیکتر شدن آنها به سقف شود.
ابعاد قالب وافل
هر شرکت، قالبهای خود را با سایزهای متفاوتی تولید و با فروش وافل آنها را در بازار عرضه مینماید. اندازه ابعاد قالبهای وافل بنیتک شامل موارد موجود در جدول میباشند:
خرید قالب وافل
انواع و در سایزهای گفته شده، تنوع جنس و مواد تولیدی باکیفیت، از سایت شرکت بنیتک قابل تهیه میباشد. همچنین شما میتوانید برای آشنایی هرچه بیشتر با محصولات بنیتک، کاتالوگ محصولات شرکت را مطالعه نمایید.
قیمت قالب وافل
نوع قالب وافل و قیمت آن، بسته به محصول، وزن و مواد مصرف شده در تولید آن متفاوت است. یکی از عوامل تاثیر گذار بر قیمت وافل وزن قالب میباشد به صورتی که هرچقدر قالب وافل سنگینتر باشد مواد مصرفی برای تولید آن بیشتر است در نتیجه قیمت آن افزایش مییابد. ولی در کل هرقالبی که وزن بیشتری داشته باشد صرفا برای اجرای سقف وافل مناسب نمیباشد. نوع مواد مصرفی یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار بر قیمت قالب سقف وافل است که هرچقدر مواد مصرف شده در تولید آن با کیفیت بالا و درجه یک باشد قیمت آن افزایش مییابد. متاسفانه با چشم و بررسی اجمالی نمیتوان کیفیت قالبهای وافل را فهمید بنابراین کارفرمایان محترم میتوانند برای خرید قالب وافل از نوع با کیفیت و صرفهجویی در هزینه ساخت و ساز خود، قالبهای وافل مجموعه بنیتک را خرید یا اجاره نمایند.
امه به اختصار مراحل اجرای سقف وافل را بیان میکنیم .
- زیرسازی سقف به وسیله ی قراردادن پایه های اطمینان (جک های فلزی ، داربست ،اسکافلد)
- اجرای تیرها
- چیدمان قالب های وافل
- آماتوربندی سقف وافل
- بتن ریزی سقف وافل
- قالب برداری