برای یک سی سالگی؛ ایران و رسانه کارکردگرا

برای یک سی سالگی؛ ایران و رسانه کارکردگرا

در همین ابتدا می خواهم تأکید کنم که سی سالگی یک رسانه خبری با شکوه و امیدوار کننده است برای همین به همه اهالی رسانه و به همه آنهایی که با تکیه بر کارکرد رسانه ها در راستای تقویت بنای توسعه می کوشند تبریک می گویم.

ما امروز ایستاده ایم و شاهد سی سالگی روزنامه ای با نام با شکوه «ایران» هستیم؛ کم اتفاقی نیست. رسانه ها در کمترین مقیاس خود گفت و گو را در بطن توسعه نهادینه می سازند و برای پیشرفت و پیشبرد رویای خلاق آبادانی شفافیت و نو شدگی را تکلیف می کنند.

باید قدر رسانه ها را دانست آنقدر که ثانیه ای فراموش نکنیم آنها آمده اند تا بی پیرایه خواستن ها شدن ها ماندن ها و راهکار های عبور زندگی از پیچ و خم های عبوس جامعه و سیاست را واکاوی کنند. این کنکاش اگر آزادنه و در فرصت های وزین سیاست گذاری های کلان به رسمیت شناخته شود و به یک روشمندی معقول نیز دست یابد قطعاً گامی بزرگ برای توسعه برداشته خواهد شد.

در تشبیه و تمثیل می توان گفت که رابطه میان رسانه و توسعه ارتباط میان نور و رشد گیاهان را تداعی می کند. زندگی گیاهان بدون نور اگر تداوم هم یابد در فرسودگی چیرگی و پژمردگی خواهد گذاشت. برای پیشرفت و دست یافتن به موقعیت های برتر و ممتاز زندگی نیز رسانه ها می توانند چون نور ایفا گر نقشی متمایز باشند. بدون آنها قطعاً توسعه گرفتار خمودگی خواهد شد.

بر همین اساس وقتی روزنامه ایران به سی سالگی می رسد باید بالندگی او را تبریک گفت و تداومش را به فال نیک گرفت. این روزنامه با عنوان رسانه دولت شناخته می شود که البته این وابستگی ذاتی چیزی از نقش رسانه بودن او کم نمی کند. به عبارتی دیگر در آغاز چهارمین دهه از عمر روزنامه ایران ما باید این نگاه را در خود متبلور کنیم که جامعه ایران روزنامه ای را هر روز می بیند که ابتدا رسانه است و بعد کارفرمایی دارد که در پاستور سکان اجرایی کشور را در دست گرفته است. چنین برداشتی این واقعیت را درونی می سازد که رسانه ها قبل از هر برون داد از فعالیت های خود باید بدانند که رسانه هستند و کنش گری مشخص و قابل تعریفی دارند.

در عصر «رسانه های کارکردگرا» این مفهوم شناسی از رسانه ها می تواند کمک بزرگی برای پروژه پیشرفت در هر کشوری محسوب شود. رسانه های کارکردگرا فارغ از وابستگی های ذاتی خود مبتنی بر ایده های سازمانی که دارند تلاش می کنند تا نتیجه کار ان ها به راهبرد هایی برای باز کردن گره های توسعه ختم شود. به معنای دیگر همه رسانه ها در زمانه ای که ما از رسانه های کارکردگرا به عنوان پرژه ای جدید و علمی از تعریف رسانه سخن می گوییم به توانمندی های مدرنی تبدیل می شوند که با استفاده از قابلیت های حرفه ای خود سعی می کنند کارکرد های تازه ای رابرای متولیان اجرایی توسعه شکل بندی کنند. این کارکرد های تازه بیرون از کش و قوس های سیاسی و اجتماعی تنها یک هدف دارند و آن هم دست یابی به امکانی است که خیر عمومی را در صدر اهداف خود قرار می دهد. این روشمندی هیچ تنازع بقایی را در مکانیزم همیشگی و متداول رسانه ای رد نمی کند.

درواقع رسانه های منتقد و یا همراه سیاست گذاری های دولتی و یا هر نوع دیگری از ایده های سازمانی در بستر رسانه ای یک کشور با استاندارد های فکری خود به کنش گری رسانه ای ادامه می دهد منتهی جهت گیری های کاری مبتنی بر روشی خواهد بود که رسانه های کارکردگرا را به امری نوین برای روزگار ما تبدیل کرده است. از این منظر جدا از آن که امید دارم همه رسانه های کشور بتوانند راهکار سنج و راهبردساز برای توسعه ایران باشند این امید را نیز در خود زنده نگه می دارم که روزنامه دولت هم بتواند مانند همیشه ابتدا بخواهد که یک رسانه باشد و سپس بتواند فعالیت های دولت را آنگونه که هست (و نتایجی را که طلب می کند) برای جامعه ایران بازگو کند.

در دنیای امروز کارکردگرا بودن تکلیفی عمومی برای همه رسانه های مدرن است. اگر ما به این باور رسیده ایم که رسانه ها یکی از ارکانی اصلی توسعه محسوب می شوند بدون شک باید به سمتی حرکت کنیم که کنش گری رسانه های ایرانی نیز مرز های این دستور العمل علمی و اجرایی را پشت سر بگذارد. باشد تا در آینده ای نزدیک روی سکوی ایستاده باشیم که رسانه های ما با هر نوع چشم و شناسه ای به افقی خیره ای شده اند که کارکردش ساخت قله ای رفیع برای توسعه ملی باشد.

امروز می تواند تکیه گاهی وسیع برای چنین روشمندی بی نظیر و افتخاری بزرگ برای فردا باشد. سی سالگی «ایران» را از این منظر و با این آرزو باز هم از صمیم قلب تبریک می گویم.

دکمه بازگشت به بالا