دستگاه فیزیوتراپی خانگی چگونه کار می‌کند؟

دستگاه فیزیوتراپی دستگاهی ست که با ارسال محرک های عصبی باعث تحریک سلول های عصبی می شود و از این طریق مانع از انتقال سیگنال های درد به مغز بیمار می شود. در amazon انواع مختلفی از دستگاه های فیزیوتراپی وجود دارد که شما بسته به نیازتان میتوانید آنها را خریداری کنید. امروزه علاوه بر انواع دستگاه فیزیوتراپی از نوع بیمارستانی انواع خانگی آن نیز مرسوم شده است که البته نحوه کار با دستگاههای فیزیوتراپی خانگی موضوعی ست که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت.

فیزیوتراپ

دستگاه فیزیوتراپی خانگی

تحریک الکتریکی عصب ها از سطح پوست توسط تنس، شیوه درمانی است که در آن از جریان الکتریکی با ولتاژ کم ، برای بهبود درد استفاده می شود. واحد تنس از دستگاهی با باتری تشکیل شده است که تکانه‌های الکتریکی را از طریق الکترودهایی که روی سطح پوست قرار می‌گیرند، ارسال می‌کند. الکترودها در نزدیک اعصابی که درد در آن قرار دارد یا در نقاط ماشه ای قرار می‌گیرند.

دستگاه‌های الکتروتراپی با ارسال تکانه های الکتریکی کوچک از طریق الکترودهای دارای پد چسبنده به پوست کاربر، عمل می کنند. این تکانه‌های الکتریکی به سیستم عصبی (انتهای عصب) و عضلات وارد می‌شوند و توانایی انتقال سیگنال‌های درد به نخاع و مغز را کاهش می‌دهند. اغلب فیزوتراپیست ها از تنس برای تسریع روند درمان و بهبودی التهابات مفاصل و عضلات استفاده می‌کنند.

نظرات در مورد عملکرد تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست:

یک نظریه این است که جریان الکتریکی سلول‌های عصبی را تحریک می‌کند که مانع از انتقال سیگنال‌های درد می‌شود و درک فرد از درد را تغییر می‌دهد. نظریه دیگر این است که تحریک عصبی باعث افزایش سطح اندورفین شده که ماده شیمیایی ضددرد طبیعی بدن است، سپس اندورفین‌ها مانع درک درد می‌شوند. تحریک الکتریکی عصب توسط الکترود‌های تنس برای کاستن دردهای مزمن و حاد انجام می شود.

رایج ترین موارد استفاده از الکترود تنس

از رایج ترین شرایطی که از دستگاههای فیزیوتراپی خانگی (الکترود تنس) برای درمان استفاده شده، می‌توان موارد زیر را نام برد:

یک دستگاه فیزیوتراپی خانگی ، دارای کنترل‌هایی است که به افراد این امکان را می‌دهد تا سطح مناسبی از درمان را دریافت نمایند، این کنترل‌ها شامل شدت، فرکانس و مدت زمان می‌باشد.

شدت :یک صفحه به کاربر این امکان را می‌دهد تا شدت تحریک الکتریکی را تنظیم کند.

فرکانس: فرکانس به تعداد پالس‌های الکتریکی در ثانیه اشاره دارد. پالس های با فرکانس بالا (HF) بین 80 تا 120 سیکل در ثانیه بوده و ممکن است به مدیریت دردهای حاد کمک کند. پالس‌های کم فرکانس (LF) بین 1 تا 20 سیکل در ثانیه هستند و برای درمان دردهای مزمن مناسب می‌باشند.

مدت زمان:  مدت زمان تعداد میکروثانیه‌هایی است که جریان در طی هر پالس وارد پوست می‌شود.

نکات استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی

نکات مهم در هنگام استفاده از دستگاه تنس که باید بدان توجه نمایید:

تکانه‌های الکتریکی تولید شده ممکن است باعث ایجاد وزوز، گزگز، یا احساس سوزن سوزن شدن شود که برای بعضی از کاربران ناراحت کننده است.

برخی از افراد ممکن است به پدهای چسب حساسیت داشته باشند.

برای کاهش و پیشگیری از بروز حساسیت، قرمزی و سوزش پوست از داروهای ضد حساسیت استفاده کنید.

هرگز الکترودها را روی گردن یا چشم‌ها قرار ندهید.

قراردادن الکترود روی گردن باعث کاهش فشار خون و ایجاد اسپاسم می شود.

قراردادن الکترودها روی چشم، موجب افزایش فشار داخل چشم می شود.

نحوه استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی توتال تنس

  1. در ابتدا دستگاه را به برق زده و دکمه خاموش روشن تعبیه شده در پشت دستگاه را بزنید.
  2. سه عدد چراغ در پشت دستگاه وجود دارد که هرکدام اعداد مختلفی را نمایش می‌دهند، و از سمت چپ به راست شامل پالس، فرکانس و تایمر می‌باشند. توسط این دکمه‌ها امکان تغییر هریک از موارد بالا وجود دارد.
  3. در قسمت پایینی سه دکمه استارت، استاپ و مود قرار دارد. دستگاه به صورت اتومات به روی برنامه‌ای تنظیم شده و به همین دلیل امکان تغییر پالس و فرکانس وجود ندارد.
  4. تمامی روش‌ها و کاربرد‌های 13 برنامه موجود در دستگاه در داخل دفترچه راهنما ذکر شده است.
  5. برای تعیین و انتخاب برنامه مورد نظر دکمه MODE را فشار دهید. در صورت نیاز به تغییر فرکانس توسط دکمه مود عدد فرکانس را به روی 14 قرار داده و بسته به نیاز تایمر و پالس را کم یا زیاد نمایید.
  6. برای شروع به کار دستگاه پس از انتخاب برنامه مورد نظر دکمه START را فشار دهید.
  7. در صورت شروع به کار دستگاه، دکمه کنار تایمر شروع به خاموش روشن شدن می‌کند.
  8. برای تغییر برنامه دکمه STOP را زده و توسط دکمه MODE برنامه را تغییر دهید.
  9. دو عدد پیچ ولوم در قسمت راست وجود دارد که به کمک آن می‌توان مقدار ولتاژی را که به بدن وارد می‌شود را تنظیم نمود.حداکثر میزان ولتاژ 32 ولت می‌باشد.
  10. دو عدد کابل به رنگ مشکی که دارای سوکت‌های ضخیم تری بوده به جایگاه خروجی جریان الکتریکی وصل کنید. سر دیگر کابل که دارای سوکت های نازکی به رنگ مشکی و قرمز بوده را به پدهای الکترود متصل نمایید.
  11. پدهای الکترود باید به گونه ای قرار گیرند که قسمتهای مشکی رنگ روبه روی هم قرار گیرند.
  12. در هنگام روشن بودن دستگاه از بهم خوردن دو قسمت مشکی یا همان کربنی به یکدیگر خودداری نمایید زیرا در صورت برخورد برد دستگاه آسیب می‌بیند.

برای رسانایی بهتر تکانه ها به سطح پوست توسط دستگاه فیزیوتراپی توتال تنس، بهتر است به روی قسمت کربنی الکترودها از ژل سونوگرافی یا پدهای اسفنجی قرار داده شده در بسته بندی را به آب آغشته نموده و در زیر الکترودها قرار دهید.

موارد منع استفاده از دستگاه تنس (دستگاه فیزیوتراپی خانگی)

در چه شرایط و نواحی از بدن نباید از روش تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS) استفاده کرد؟ اگر هر یک از شرایط زیر را دارید، از درمان توسط دستگاه تنس در این مکان‌های خاص بدن خودداری کنید:

  1. وجود دستگاه قابل کاشت در بدن (کاردیوورتر/دفیبریلاتور، محرک عصبی، محرک رشد استخوان، مانیتور فشار خون ساکن)
  2. بانوان باردار نباید از الکتروتراپی به روی شکم استفاده نمایند.
  3. ناحیه لگن، پایین کمر یا به نقاط طب سوزنی در زانو، دست یا مچ پا. (با این حال، TENS را می توان برای درد زایمان استفاده کرد.)
  4. ابتلا به سرطان، اگر در 5 سال گذشته سرطان تشخیص داده نشده ولی دارای سابقه سرطان هستید از تنس استفاده نکنید.
  5. صرع، الکترودها را روی سر، گردن یا شانه های خود قرار ندهید زیرا تکانه ها می توانند باعث تشنج شوند.
  6. ترومبوز ورید عمقی یا ترومبوفلبیت، زیرا تکانه‌های عصبی باعث افزایش گردش خون شده که این امر خطر جابجایی لخته خون را افزایش می‌دهد.
  7. اختلال خونریزی دهنده (هموراژیک) یا خونریزی فعال، درمان با تنس می تواند خونریزی را در محل بافت افزایش دهد یا خطر خونریزی را در افراد مبتلا به اختلالات خونریزی افزایش دهد.
  8. بیماری قلبی، با وجود ابتلا به نارسایی قلبی یا آریتمی، از الکتروتراپی روی قفسه سینه استفاده نکنید.
  9. بافت های عفونی، زخم های ناشی از استئومیلیت یا اگر به سل مبتلا هستید. درمان با تنس ممکن است منجر به گسترش عفونت در مناطقی از بافت که اخیراً تحت درمان با اشعه قرار گرفته‌اند، شود.
  10. در پوست آسیب دیده، نزدیک چشم و دهان، روی گردن ،سر، اندام‌ تناسلی، در مناطقی از بدن که فاقد حس هستند یا حس آن مناطق کاهش یافته است.
  11. در افرادی که در برقراری ارتباط مشکل دارند یا دارای اختلالات ذهنی هستند و نمی‌توانند استفاده ایمن از تنس داشته باشند.

دستگاه تنس چیست؟

یک وسیله برقی کوچک (همانند واکمن های قدیمی!) تکانه های الکتریکی را در سراسر پوست ایجاد می کند. نسخه های سبک وزن بسیار زیادی این روزها در بازار عرضه می شود. حتی این مدل ها را می توانید به شلوار خود چسبانده و یا در جیب خود قرار دهید. در حین ورزش در باشگاه یا پیاده روی و هنگام مسافرت نیز می توانید از آن ها استفاده نمایید. این وسیله توسط سیم یا کابل به الکترودهای چسبنده که در اصظلاح پد نامیده می شوند، وصل می شود. الکترود در قسمت درد بر روی پوست قرار می گیرند. این کار باعث می شود تا یک بار الکتریکی با شدت کم به سطح پوست و بافت بدن انتقال یابد.

دستگاه تنس چگونه کار می کند؟

تنس ها می توانند به دو روش کار کنند:

۱- با فرکانس بالا ، با تحریک انتخابی رشته های عصبی “بدون درد” برای ارسال سیگنال به مغز که سیگنال های عصبی دیگر حامل پیام های درد را مسدود می کند. تحریک فرکانس بالا ، برای ساعت ها قابل تحمل است، اما تسکین درد ناشی از آن برای مدت زمان کوتاه تری ادامه دارد.

۲- فرکانس های پایین تر، تولید اندورفین، هورمون های تسکین دهنده درد، سیستم مدیریت درد شما را در بدن تحریک می کنند.

تحریک با فرکانس پایین ، که گاهی اوقات “طب سوزنی” نامیده می شود، تقریباً ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ناراحت کننده ولی قابل تحمل است، اما تسکین درد ناشی از آن طولانی تر است.برخلاف بسیاری از داروهای تسکین دهنده درد ، TENS اعتیاد آور نیست و عوارض جانبی کمی دارد. بیشتر افراد می توانند از دستگاه TENS استفاده کنند اما برای موارد زیر مناسب نیست:

-پلپتیک

– بیماران مبتلا به ضربان ساز و برخی دیگر از انواع بیماری های قلبی.

-علل ناشناخته درد

-در بعضی از نقاط بدن در دوران بارداری (غیر از زایمان)

– شرایط خاص پوستی

بیمارانی که از TENS استفاده می کنند باید با قرار دادن الکترودهای مختلف آزمایش شوند. الکترود را می توان روی ناحیه دردناک، اطراف ناحیه دردناک، بر روی عصب در ناحیه دردناک قرار داد.

خروج از نسخه موبایل