شرایط طلاق غیابی از طرف زن

هرکدام از ما ممکن است بارها و در مواقع گوناگون گوشمان به اصطلاح طلاق غیابی خورده باشد. جالب است بدانید که صدور حکم به صورت غیابی صرفاً در مورد مسئله طلاق صادق نیست. بر اساس ماده 68 قانون آیین دادرسی مدنی، چنانچه افراد دخیل در هرگونه پرونده ای در محل دادگاه حضور نداشته باشند و محکوم شوند، دادگاه می تواند در غیاب او حکم محکومیتش را صادر نماید.

طلاق

طلاق غیابی از طرف زن چگونه است؟ – ره جویان عدالت

ارائه درخواست طلاق به دادگاه

غیبت افراد در جلسه دادگاه می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. این دلایل می توانند از عدم دریافت ابلاغیه دادگاه تا غیبت تعامدی متفاوت باشد. بحث طلاق غیابی نیز برگرفته از همین قانون است و بر اساس آن، چنانچه یکی از طرفین درگیر در پرونده در دادگاه حضور نیابد و در غیابش دادگاه حکم به جدایی صادر کند، اصطلاحاً می گوییم که دادگاه راه به طلاق غیابی داده است.

برخلاف تصور برخی از افراد، صدور حکم به صورت غیابی صرفاً در پرونده های درخواست شده از سوی زنان انجام نمی گیرد. آقایان نیز می توانند در غیاب بانوان به دادگاه مراجعه کرده و برای پیگیری درخواست طلاق خود اقدام کنند. مشاور حقوقی رایگان خوب به گونه ای است که موکل احساس نمی کند که فرد مشاوره دهنده به دنبال مسائل مالی و یا جذب پرونده و بازارگرمی است.

چطور می توانیم دادگاه را برای صدور حکم طلاق غیابی قانع کنیم؟

به طورکلی سه حالت وجود دارد که می توان بر اساس آن ها دادگاه را برای صدور حکم طلاق به صورت غیابی قانع کرد. بر اساس شرط اول مرد باید به طورکلی مفقودالاثر باشد. بر اساس شرط دوم زن باید بتواند علی رغم مفقودالاثر نبودن همسرش، دلیلی محکمه پسند برای جدایی از او داشته باشد.

در این شرایط اگر مرد به هر دلیلی نتواند در دادگاه حضور پیدا کند، قاضی می تواند به صورت غیابی حکم جدایی او از همسرش را صادر نماید. شرط سوم این است که مرد با قبول شرایط دادگاه دررابطه با مباحث مرتبط با حقوق ازدواج همچون پرداخت مهریه، قاضی را برای صدور حکم طلاق بدون حضور همسرش قانع نماید. در ادامه توضیحات بیشتری در خصوص هر یک از این شرایط ارائه خواهیم کرد.

شرایط طلاق غیابی مرد از زن

حال که از ماهیت موضوع طلاق غیابی و چگونگی اجرای حکم به صورت غیابی آگاهی پیدا کرده اید، احتمالاً بتوانید باقی مطالب این مقاله را به خوبی و بسته به شرایط تان تجزیه وتحلیل کنید. در ادامه می خواهیم نگاهی دقیق تر به بحث درخواست طلاق غیابی از سوی مرد داشته باشیم.

باتوجه به ماده 1133 قانون مدنی مرد می تواند بدون ارائه لایحه و حتی بدون حضور زن در جلسات دادگاه، درخواست طلاق خود را قطعی کند. اگر شانس موافقت دادگاه با حکم طلاق درخواست شده از سوی مرد نزدیک به صددرصد است، بااین حال تا زمانی که مرد نتواند از پس شرایط حقوقی تعیین شده برای طلاق بر بیایید، حکم به صورت قطعی اجرا نخواهد شد.

ضمناً بانوانی که همسرشان برای اجرای حکم طلاق غیابی اقدام کرده اند، می توانند طی مدت 20 روز از صدور حکم جهت اعتراض، به دادگاه صادرکننده حکم رجوع کنند. توجه داشته باشید که شرایط حقوقی دادگاه برای نهایی کردن حکم طلاق به صورت غیابی صرفاً در خصوص پرداخت مهریه نیست.

دادگاه تنها در صورتی حکم طلاق را به صورت قطعی اعلام می کند که مرد از پس نفقه ایام عده و معوقه و اجرت المثل بربیاید. اجرت المثل در واقع هزینه ای است که زن بابت تمکین از شوهر دریافت می کند.

همان طور که گفتیم باتوجه به این که حق طلاق در ازدواج متعلق به مرد است، می تواند بدون ارائه لایحه، درخواست طلاقش را به دادگاه تقدیم کند. بااین حال این موضوع بدان معنا نیست که در این شرایط مرد از پرداخت مهریه معاف خواهد بود. از قضای اتفاق دادگاه تنها در صورتی جدایی مرد از همسرش را به صورت قانونی ثبت می کند که مرد پرداخت حقوق مالی همسرش را بر عهده بگیرد.

شرایط حقوقی ثبت طلاق غیابی توسط مرد

البته که چنانچه مرد بتواند دادگاه را به ناتوانی اش در پرداخت مهریه به صورت یک جا قانع کند می تواند با دریافت دادخواست اعسار از پرداخت، مهریه همسرش را به صورت قسط بندی شده پرداخت نماید. قوانینی نیز در رابطه تنصیف دارایی وجود دارد که بهتر است به آن ها نیز نگاهی بیندازیم.

توجه داشته باشید که با توجه به ارائه درخواست طلاق از سوی مرد در پرونده های طلاقی که به صورت غیابی پیگیری می شوند، تنصیف اموال به صورت پیش فرض بر اساس صلاحدید قاضی انجام خواهد گرفت. توجه داشته باشید که نصف کردن اموال تنها درباره اموالی انجام می گیرد که پس از تاریخ عقد در اختیار زوج یا زوجه قرار گرفته باشد.

برای برهم زدن حکم پیش فرض باید تبصره های مختلف بیان شده برای آن را بررسی نمایید تا ببینید آیا راه حلی برای برهم زدن آن پیدا خواهید کرد یا نه. برای مثال چنانچه بتوانید ثابت کنید که همسرتان از وظایف همسری خود تخطی نموده، می توانید مانع از اجرای حکم تنصیف اموال شوید. ضمناً چنانچه آقایان پیش از ارائه درخواست طلاق اموال خود را به شخص دیگری واگذار کنند، حکم تنصیف اموال محل اجرای خود را از دست خواهد داد.

ارائه درخواست طلاق غیابی از سوی زن

شرایط طلاق غیابی زن از مرد چندان پیچیده نیست. کافی است زوجه دلایل کافی برای جدایی از همسرش را به دادگاه اعلام دارد تا دادگاه احضاریه اولیه طلاق را برای مرد صادر کند. مواجه مرد با برگه احضاریه می تواند به دو صورت واقعی (ماده 68 قانون آیین دادرسی) و قانونی (ماده 70 و ماده 69 قانون آیین دادرسی) صورت بگیرد.

مهر طلاق در شناسنامه

چنانچه مرد در موعد مقرر به هر دلیلی نتوانست در دادگاه حاضر شود، حکم دادگاه به صورت غیابی به او ابلاغ خواهد شد. در چنین شرایط بحث تنصیف اموال منتفی است چرا که درخواست طلاق از سوی زن به دادگاه ارائه شده است.

درخواست طلاق غیابی از مرد مفقودالاثر

چنانچه مردی به مدت 6 ماه 4 تا سال به طورکلی غایب باشد، زن می تواند با استناد به ماده 1029  و بندهای 8 و 11 عقدنامه برای اجرای حکم طلاق غیابی اقدام نماید. حال این مدت زمان 6ماهه تا چهار ساله چگونه مشخص می شود؟

نکته این جا است که مدت زمان 6ماهه برای درخواست طلاق تنها در صورتی مجاز خواهد بود که مرد حین عقد، شروط چاپی عقدنامه را امضا کرده باشد. شرایط چهار ساله حداکثر زمانی است که زن باید برای اجرای حکم طلاق صبر کند. به عبارت دیگر، چنانچه زنی چهار سال از همسر خود بی خبر باشد، می تواند حکم طلاق خود را به صورت قطعی اجرا نماید.

قوانین مرتبط با بحث طلاق پیچیدگی های مخصوص به خود را دارند. برای این که بتوانید یک پرونده طلاق را به صورت غیابی جلو ببرید باید به خوبی از این پیچیدگی ها آگاه باشید. وکلا می توانند باتکیه بر تسلطی که بر قوانین طلاق پیدا کرده اند از روش های مختلفی برای پیشبرد طلاق غیابی استفاده کنند.

از جمله این روش ها می توان مراجعه به شورای حل اختلاف جهت به تایید رساندن برگه نفقه معوقه را مثال زد. توجه داشته باشید که اگر به جای هر یک از طرفین درگیر در پرونده های طلاق، وکیل آن ها در جلسات دادگاه حضور داشته باشد حکم دادگاه از حالت غیابی خارج خواهد شد.  طول عده زن در پرونده های مختلف بسته به نوع پرونده، از سه بار عادت ماهیانه زنان آغاز می شود.

درصورتی که زن به مدت سه ماه در دوره های زمانی یک ماهه، آگاهی مفقودی همسر خود را در روزنامه های کثیرالانتشار منتشر کرده و نتیجه ای دریادر این مقاله طلاق غیابی توسط زن و شرایط طلاق غیابی از سوی زن را بررسی می نماییم .

بر اساس قانون مدنی ، مرد می تواند هر زمان بخواهد زن خود را با رعایت شرایط مقرر در قانون مدنی طلاق بدهد . در مقابل ، زن صرفا در شرایطی قادر است تقاضای طلاق کند که دلایل موجهی برای این امر داشته باشد . در چنین شرایطی ، دیگر به موافقت مرد برای طلاق نیازی نیست و اگر هم مرد در دادگاه حضور نداشته باشد نیز دادگاه می تواند حکم طلاق غیابی زن را صادر کند .

در قانون مدنی ، دلایل موجهی که زن می تواند با استناد به آنها تقاضای طلاق کند ، مشخص شده است . به همین مناسبت ، در این مقاله قصد داریم طلاق غیابی از سوی زن و شرایط آن را بررسی کنیم . بنابراین ، طلاق غیابی توسط زن و شرایط طلاق غیابی از سوی زن را بررسی می نماییم .

طلاق غیابی توسط زن چیست

بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی ، در صورتی که خوانده یا وکیل یا قائم مقام او در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده باشند و به طور کتبی لایحه نفرستاده باشند و اخطاریه دادگاه ، ابلاغ واقعی نشده باشد ، حکم صادر شده در دادگاه ، حکم غیابی است . دادگستری تهران قدیمی ترین سازمان مردم نهاد ایرانی است .

نیز از این امر مستثنی نیست ؛ به این معنا که در صورتی که زن در دادگاه تقاضای طلاق داده باشد و مرد یا وکیل او در دادگاه حاضر نبوده و به طور کتبی از خود دفاع نکرده باشند و اخطاریه دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد ، حکم طلاقی که علیه مرد صادر می شود ، حکم طلاق غیابی است که برای استعلام آن می تواند به  مراجعه نماید.

شرایط طلاق غیابی از سوی زن

بر اساس قانون ، اصولا اختیار طلاق در دست مردان است . به همین دلیل است که زنان صرفا در شرایطی می توانند از شوهر خود طلاق بگیرند که دلایل محکمه پسندی به دادگاه ارائه کنند . طلاق غیابی هم از این امر مستثنی نیست ؛ یعنی اینکه صرفا در شرایطی امکانپذیر است که زن بتواند دلایل محکمه پسند و قانونی به دادگاه ارائه نمایند . با این شرایط ، نیز امکان پذیر است .

از جمله شرایط طلاق غیابی از سوی زن بر اساس قانون مدنی می توان به موارد زیر اشاره نمود :

1 – در صورتی که زن در زندگی مشترک با عسر و حرج یا سختی غیر متعارف مواجه شود ، می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند . مصادیق عسر و حرج زن متنوع و مختلف هستند ؛ از جمله اعتیاد مرد ، ترک زندگی خانوادگی ، ضرب و شتم زن یا هر نوع سوء رفتار با زن و ابتلای به بیماری های صعب العلاج . در چنین شرایطی ، اگر مرد در دادگاه حاضر نشود ، دادگاه می تواند حکم طلاق غیابی زن را صادر نماید . برای آشنایی با عسر و حرج زن و مصادیق آن کلیک کنید .

2- اگر مرد در طول مدت چهار سال تمام غایب مفقودالاثر باشد ، زن می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و در این صورت ، دادگاه پس از طی مراحل قانونی ( نشر آگهی ) ، حکم طلاق غیابی زن را صادر می کند .

3 – در صورتی که مرد در طول مدت شش ماه به همسر خود نفقه ای نپرداخته باشد ، زن می تواند به دادگاه رجوع کرده و نفقه اش را مطالبه نماید . اگر با وجود صدور حکم پرداخت نفقه ، باز هم مرد به همسر خود نفقه ای ندهد و یا از پرداخت نفقه ناتوان باشد ، دادگاه می تواند به تقاضای زن حکم طلاق را صادر کند .

دکمه بازگشت به بالا