شرایط گرفتن وام با سند زمین کشاورزی
اختصاص هشت هزار میلیارد تومان یارانه بابت تسهیلات بخش کشاورزی در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ در کمیسیون تلفیق بودجه پیشبینی شده و بالای ۳۵ هزار میلیارد تومان هم جدا از تسهیلات بانک کشاورزی، برای توسعه گلخانه و آبزیپروری نیز تسهیلات ارزان قیمت درنظر گرفته شده است. علاوه بر اینها پرداخت مبلغ ۳۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه بانکی (با کارمزد ۴ درصد) نیز به آسیبدیدگان بخش کشاورزی برای جبران خسارت ناشی از خشکسالی سال آبی جاری تعلق میگیرد.
وامهای کشاورزی در سال ۱۴۰۱ بهطور کلی شامل تسهیلات برای اجرای طرح سیستم آبیاری نوین در اراضی کشاورزی، وام بند الف ماده 52 قانون الحاق که جایگزین وام بند الف تبصره 18 جهاد کشاورزی شده و طرحهای کمکهای فنی و اعتباری صندوق توسعه ملی میشود که با راهبری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و از طریق بانکهای عامل با معرفی وزارت جهاد کشاورزی (سازمان جهاد کشاورزی استانها) و با ضمانت زنجیرهای به متقاضیان پرداخت خواهد شد.
شرایط و نحوه اخذ وام بند الف ماده 52 قانون الحاق
اگر بهفکر راهاندازی یک کسبوکار در حوزه کشاورزی و دامپروری هستید یا پروژه کشاورزی و دامپروری و یا صنایع تبدیلی مرتبطی در دست اجرا دارید، میتوانید متقاضی دریافت وام کشاورزی و اخذ تسهیلات برای یکی از طرحهای بند الف تبصره 18 جهاد کشاورزی (بند الف ماده 52 قانون الحاق) باشید. تمامی طرحهای دارای توجیه فنی و اقتصادی و محیطزیستی در بخشهای آب، کشاورزی، صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی، منابع طبیعی و محیطزیست و صادرات محصولات کشاورزی میتوانند از تسهیلات درنظر گرفته در این بخش استفاده کنند و براساس مصوبات صورت گرفته باید سالانه 10% از منابع صندوق توسعه ملی از طریق بانکهای دولتی و خصوصی در این حوزه مصرف شود.
در گذشته سود تسهیلات برای وامهای بند الف ماده 52 جهاد کشاورزی برای طرحهای منتخب در رسته فعالیتهای باغبانی، 8 درصد در مناطق محروم و 11 درصد در مناطق برخوردار است و در حوزه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی نیز، نرخ بهره یا سود وامهای این بخش، برای مناطق محروم 12.5 درصد و برای مناطق برخوردار 14.5 درصد خواهد بود.
یک دوره تنفس و سازندگی عموما بین 1 تا 1.5 سال برای بهکارگیری و مصرف وام دریافتشده درنظر گرفته شده که 1 سال آن برای دوره سازندگی و 6 هم ماه برای دوره تنفس خواهد بود. یعنی عملا بازپرداخت این وامها بهصورت 5 ساله است. البته دوره بازپرداخت وامهای سرمایه در گردش بند الف ماده 52 قانون الحاق 1 ساله است.
لیست مدارک مورد نیاز برای اخذ وام بند الف ماده 52 قانون الحاق که درواقع جایگزین وام بند الف تبصره 18 جهاد کشاورزی شده است، برای اشخاص حقیقی شامل موارد زیر میشود:
- تصویر کارت ملی
- تصویر برگ اول شناسنامه
- تصویر مدرک تحت حمایت
- تصویر قبض تلفن محل سکونت
- تصویر کارت پایان خدمت
- سایر مدارک
- درخواست کتبی
- برگ مجوز فعالیت
- پروانه بهرهبرداری آب
- تصویر محیطزیست
- تصویر مجوز تاسیس
- تصویر توسعه
- تصویر مجوز بهسازی و نوسازی
اشخاص حقوقی نیز برای دریافت وام بند الف ماده 52 قانون باید مدارک زیر را در دست داشته باشند:
- تصویر کارت ملی مدیرعامل
- تصویر برگ اول شناسنامه مدیرعامل
- تصویر کارت پایان خدمت مدیرعامل
- تصویر قبض تلفن شرکت
- تصویر روزنامه رسمی
- تصویر آگهی تاسیس
- سایر مدارک
- درخواست کتبی
نرخ بازده طرحهای تولیدی و سرمایهگذاری برای بخش آب و کشاورزی حداقل ده درصد و برای سایر بخشها و زیربخشها نیز حداقل پانزده بیست درصد تعیین شده است.
نحوه دریافت تسهیلات طرحهای کمکهای فنی و اعتباری صندوق توسعه ملی
تمام اشخاص حقیقی ایرانی دارای اهلیت و مجوزهای قانونی لازم از مراجع ذیربط که بر اساس مقررات بانک مرکزی منعی برای دریافت تسهیلات بانکی ندارند و همینطور تمام اشخاص حقوقی خصوصی و تعاونی ثبتشده در ایران و بنگاههای اقتصادی وابسته به موسسات عمومی غیردولتی دارای اهلیت که مطابق اساسنامه خود فعالیت نموده و بر اساس مقررات بانک مرکزی منعی برای دریافت تسهیلات بانکی ندارند مجاز به استفاده از تسهیلات این صندوق خواهند بود.
همچنین موسسات و شرکتهایی که به صورت مشترک به سرمایهگذاران خارجی فعالیت میکنند یا صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی (منوط به ارائه تاییدیه کمیته ماده 19 آئیننامه اجرایی حمایتهای دولت از صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی) نیز میتوانند متقاضی استفاده از تسهیلات فوق باشند.
البته پرداخت تسهیلات به موسسات و شرکتهایی صورت میگیرد که حداقل هشتاد درصد (80%) سهام یا سهمالشرکه آنها مستقیم و یا با واسطه اشخاص حقوقی متعلق به اشخاص حقیقی باشد. چنانچه بیش از بیست درصد (20%) اعضاء هیأت مدیره شرکت یا بنگاه اقتصادی شما توسط مقامات دولتی تعیین میشود نیز نمیتوانید برای دریافت تسهیلات از این صندق اقدام کنید.
موسسات و شرکتهایی که اکثریت مطلق سهام آنها متعلق به موسسات عمومی و عامالمنفعه از جمله موقوفات، صندوقهای بیمهای و بازنشستگی و موسسات خیریه عمومی باشد، حکم موسسات و شرکتهای وابسته به نهادهای عمومی غیردولتی را دارند.
لیست مدارک مورد نیاز جهت بارگذاری طرحهای کمکهای فنی و اعتباری:
- تصویر کارت ملی
- تصویر برگ اول شناسنامه
- تصویر برگ مجوز فعالیت
- تصویر پروانه بهرهبرداری آب
- سایر مدارک
- درخواست کتبی
استفاده مجدد از منابع صندوق توسط اشخاص حقیقی و حقوقی بلامانع است، منتها به شرط آنکه تمامی اقساط تسهیلات اعطایی قبلی را بازپرداخت کرده باشید و تسویه کامل صورت گرفته باشد.
کشاورز کارت چیست؟
چه کسانی میتوانند از کشاورز کارت استفاده کنند؟
بر اساس توافقی که بین بانک کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی صورت گرفته است، یک کارت اعتباری تا سقف 20 میلیون تومان تحت عنوان کشاورز کارت در اختیار کشاورزان قرار میگیرد که صرفا میتواند به منظور خرید کود و سموم شیمیایی مصرف شود. کشاورزان با استفاده از این کارت میتوانند از 3500 پایانه فروش کارگزاران مورد تایید شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، سم و کود شیمیایی مورد نیاز خود را تا سقف 20 میلیون تومان تهیه کنند. کارمزد تسهیلاتی که در قالب کشاورز کارت به کشاورزان اعطا میشود 12 درصد در سال خواهد بود.
تسهیلات برای اجرای طرح سیستم آبیاری نوین در اراضی کشاورزی
چگونه برای دریافت تسهیلات اجرای طرح سیستم آبیاری نوین در اراضی کشاورزی اقدام کنیم؟
بهمنطور مدیریت خشکسالی و رفع مشکلات کشاورزی ناشی از بحران آب در تمام نقاط کشور، مبلغ ۱۵ هزار میلیارد ریال (مبلغ ۱۰ هزار میلیارد ریال به وزارت جهاد کشاورزی ومبلغ ۵ هزار میلیارد ریال به وزارت نیرو) اعتبار تملک داراییهای سرمایهای برای تامین آب کشاورزی اضطراری از طریق لایروبی، مرمت و بازسازی قنوات، بهروزرسانی تاسیسات و تجهیزات آبی شبکههای آبیاری، احداث ایستگاههای پمپاژ و بندهای انحرافی، مرمت و بازسازی کانالهای عمومی و سردهنههای کشاورزی، چشمهسارها، استخرهای ذخیره آب و آببندانها، پوشش انهار، انتقال آب با لوله و… اختصاص داده شده است.
اعتبارات سازمان جهاد کشاورزی برای اجرای سیستم آبیاری نوین در زمینهای آبی که زیر سد نیستند نامحدود است، اما اراضی متقاضی دریافت این تسهیلات نباید جزو منابع ملی بوده و تخصیص آب داشته باشند.
در این صورت برای راهاندازی سیستمهای آبیاری نوین، برای هر هکتار زمینی که از آبیاری بارانی استفاده میکند ۱۱ میلیون تومان و برای هر هکتار زمین که از آبیاری قطرهای استفاده میکند ۲۳ میلیون تومان، تعلق میگیرد. دولت همچنین برای آبیاری کمفشار و قطرهای در هر هکتار به ترتیب ۷۷ میلیون ریال و ۱۷۵ میلیون ریال کمک بلاعوض پرداخت میکند.
سهم آورده متقاضی در طرحهای بخش آب و کشاورزی نیز حداقل معادل بیست درصد 20% کل هزینههای ارزی و ریالی طرح خواهد بود. یعنی 80 تا ۸۵ درصد از اعتبارات مورد نیاز برای توسعه سیستمهای نوین آبیاری را دولت و تنها ۱۵ تا 20 درصد از اعتبارات را کشاورزان متقبل میشوند.
اگر تصمیم به تغییر آبیاری مزارع و باغات خود از حالت سنتی به حالت آبیاری تحت فشار (قطرهای و بارانی) را دارید و به فکر دریافت تسهیلات مربوطه هستنید، ابتدا باید یک تقاضانامه پر کنید و برگه استعلام وضعیت بدهی و ضمانت از بانک عامل دریافت کنید.