عزم جزم اردوغان برای ازسرگیری دوستیهای قدیمی/ پیامی که آغوش اعراب را باز کرد
مهسا مژدهی: در ماه می ۲۰۲۳ رجب طیب اردوغان توانست با شکست کمال قلیچدار اوغلو برای بار سوم و دورهای پنج ساله، بهعنوان رئیس جمهور ترکیه کار خود را آغاز کند. این اولینبار بود که انتخابات ترکیه به دور دوم کشیده شد و اردوغان نتوانست در همان دور اول کار را تمام کند. اما به هر حال با کاهش تعداد رای دهندگان در دور دوم انتخابات، اوضاع مطابق میل قلیچدار اوغلو پیش نرفت.امسال در ترکیه بیش از ۶۴ میلیون نفر حق رای داشتند که بیش از ۶۰ میلیون نفر یا برابر با ۸۴.۵۷ درصد از آنها در دور دوم انتخابات به پای صندوق رای رفتند.
اردوغان چطور برنده انتخابات ۲۰۲۳ شد؟
یکی از آشکار ترین دلایلی که باعث شد اردوغان بتواند رئیس جمهور ترکیه باقی بماند، همکاری سنان اوغان، دیگر نامزد ریاست جمهوری بود که با حمایت از او باعث شد تا آرایش به سمت اردوغان سرازیر شود. از طرف دیگر اردوغان به خوبی میداند چطور با استفاده از افکار عمومی ملیگرایان ترکیه به اهداف خود برسد. او در حالی این بازی را برد که اقتصاد ترکیه، شاهد تورم بسیار بالا بود. با این حال و با وجود اینکه دولت اردوغان متهم شده آنطور که باید به زلزلهزدگان در مناطق کردنشین این کشور رسیدگی نکرده، باز هم او با فاصله ای نسبتا اندک توانست رقیب خود از حزب ملت، قدیمیترین حزب ترکیه را شکست دهد.
بیشتر بخوانید:
ترک دشمنی و جذب سرمایهگذاری؛ سلطان به دنبال التیام زخمهای اقتصادی است
بازگشت اردوغان به آغوش غرب خیال خام است
برد اردوغان اما برای او یک شمشیر دو لبه به نظر میرسد. این نخستین بار بود که یک انتخابات در ترکیه به دور دوم میکشید. پس از پیروزی اردوغان، بسیاری از مخالفان او در شبکههای اجتماعی تاکید کردند راه دیگری به غیر از مهاجرت برای خود متصور نیستند. این اتفاقات نشان میدهد که رئیسجمهور ترکیه این بار از پشتوانه بسیار کمتری نسبت به دفعات قبل در سیاست برخوردار است. از طرف دیگر، حالا تقریبا همه از اینکه بخواهند کسی را جایگزین اروغان ببینند، ناامید شدهاند. این موضوع به اردوغان این قدرت را میدهد که با اعتماد به نفس بالاتری به سراغ سیاستهای مورد علاقه اش برود.
اردوغان به سراغ متحدان عرب میرود
در سال های پس از شروع جنگ سوریه رابطه ترکیه با اغلب کشور های عرب و خاورمیانه به سمت تیرگی رفت. در این میان تنها قطر بود که به دلیل تفکرات همراستا با اخوان المسلمین و کمک های اردوغان در محاصره این کشور از سوی سعودی ها، با انکارا ماند. در همین دوره زمانی، امیدهای ترکیه برای ایجاد ارتباط قوی با شرق و احیای عثمانی دود شد و به هوا رفت. برای کشورهای منطقه اردوغان تبدیل به سیاستمداری نامحبوب و دردسر ساز شد که حاضر نبودند روی همکاری با او سرمایه گذاری کنند. اما او از ابتدای سال ۲۰۲۳ تلاش کرد تا روابط خود را با کشورهای عربی احیا کند. ابتدا به سوریه و بشار اسد چراغ سبز نشان داد تا بتواند در آینده بخشی از مهاجران سوری حاضر در ترکیه رابه کشورشان بفرست و بعد، تلاش کرد تا به عربستان و امارات و حتی مصر نزدیک شود. این تلاش ها با افتادن ترکیه در دام تورم و شکست سیاست های اقتصادی اردوغان رونق گرفت.
تور رئیس جمهور ترکیه به سه کشور عربی حاشیه خلیج فارس در تیرماه مهمترین سفر اقتصادی اوطی سالهای اخیر و در راستای جذب سرمایهگذاری کشورهای عربی توصیف شده است. این تور نشان داد که اردوغان عزم خود را جزم کرده تا دوستی های قدیمی را از سر بگیرد.
از طرف دیگر صادرات به منطقه خلیج فارس اولین منبع ارزی برای آنکارا محسوب میشود و ارزش آن در سال ۲۰۲۲ از ۲۵۰ میلیارد دلار فراتر رفته است. پیش از این سفر مقامات اقتصادی ترکیه با اشاره به اهمیت این سفر از نظر اقتصادی و نتایج عظیم آن گفته بودند که کشورشان انتظار دارد کشورهای حاشیه خلیج فارس در نتیجه سفر اخیر اردوغان، سرمایه گذاری مستقیمی را در ترکیه به ارزش ۱۰ میلیارد دلار تزریق کنند.
در پایان سفر اردوغان به امارات اعلام شد که ابوظبی و آنکارا یادداشت تفاهم و توافقنامههایی به ارزش ۵۰.۷ میلیارد دلار امضا کرده اند. به نوشته العربی جدید در عربستان سعودی نیز قراردادهای همکاری در حوزههای سرمایهگذاری و دفاعی از جمله انرژی، سرمایهگذاری مستقیم و دفاعی به ارزش میلیاردها دلار و یک طرح اجرایی در فعالیتهای صنایع دفاعی، تحقیق و توسعه و همچنین دو قرارداد با شرکت «Baykar Technology» برای صنایع دفاعی و هوافضا بهویژه پهپادها امضا شد.
اعداد و ارقام و نحوه استقبال از اردوغان در کشورهایی که سابقا روی خوشی به آنکارا نشان نمی دادند و انتظار داشتند که رجب، خیلی زود به دلیل بیماری یا شکست در انتخابات قدرت را ترک کند، نشان میدهد که پیام به خوبی به پایتخت های عربی رسیده است و آنها پذیرفتهاند که معامله با ترکیهای با رهبری اردوغان برای آینده کشورهایشان بهتر از بودن در وضعیت کجدار و مریز با این کشور است.
۳۱۲ ۳۱۱