تعرفه واردات خودرو گذر موقت
احتمالاً شما نیز در خیابانها شاهد تردد خودروهای خارجی با پلاک گذر موقت بودهاید؛ اما شرایط ورود خودروهای گذر موقت به کشور چیست؟ آیا برای این خودروها میتوان پلاک ملی دریافت کرد؟ در این نوشتار به پاسخ پرسشهای یاد شده خواهیم پرداخت.
آنچه در این مطلب میخوانید:
قبل از آنکه به شرایط تردد خودروهای پلاک گذر موقت در کشور بپردازیم بهتر است درباره ویژگیهای این نوع پلاک صحبت کنیم. خودروهایی که از طریق مرزها و گمرکات وارد کشور میشوند و پس از طی زمانی مشخص میبایست از کشور خارج شوند خودروهای گذر موقت گفته میشود. ممنوعیت واردات خودرو سبب شده است بر تعداد طرفداران خودروهای گذر موقت در کشور افزوده شود اما باید دقت داشت این دسته از وسایل نقلیه تابع قوانین مشخصی هستند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
خدمات اجاره ماشین در دبی شامل ماشین خارجی و لوکس میباشد.
خودروهای پلاک گذر موقت که وارد کشور میشوند بر اساس کشور مبدأ به سه دسته تقسیم میشوند. یک دسته از خودروها از مبدأ کشور امارات وارد میشوند و به مدت یک ماه اجازه تردد در کل کشور را دارند. مالک پس از پایان یک ماه نمیتواند دوباره مجوز تردد خود را تمدید کند و میبایست خودرو را از کشور خارج نماید. دسته دوم خودروهایی از مبدأ افغانستان یا کشورهای حاشیه خلیجفارس به جز امارات هستند که امکان تردد با آنها در کشور به مدت دو ماه وجود دارد. نهایتاً به خودروهای خارجی میرسیم که مبدأ ورود آنها به کشور به جز امارات و افغانستان است که مجوز تردد سهماهه را دارند و پس از گذشت این زمان نیز میتوان مجوز تردد آنها را تمدید کرد.
هزینه تبدیل پلاک گذر موقت به پلاک ملی
اگر آگهیهای فروش خودرو را در ماههای اخیر بررسی کرده باشید شاهد فروش خودروهای پلاک گذر موقت خواهید بود اما باید بدانید خریدوفروش چنین خودروهایی قانونی نیست. در واقع پلیس نیز به کرات دراینباره هشدار داده است. سردار سید تیمور حسینی جانشین رئیس پلیس راهور فراجا در مورد خرید خودروهای دارای پلاک گذر موقت هشدار داده و گفته است: با وجود اینکه معامله تمامی خودروهای گذر موقت در کشور ممنوع است و وجاهت قانونی ندارد، تبلیغات نسبتاً گستردهای از خریدوفروش این خودروها به خصوص در پایتخت دیده میشود.
در همین زمینه بخوانید:
او میگوید معاملات خودروهای گذر موقت فقط در مناطق آزاد باید صورت گیرد و در غیر این صورت غیرقانونی است. سردار حسینی خریدوفروش گذر موقت را اکیداً ممنوع میداند و میافزاید: فردی که خودرویی را بهصورت گذر موقت وارد کشور میکند، تنها کسی است که مجاز به استفاده از این خودرو است. او همچنین خاطرنشان میسازد تمامی تبلیغات درباره خریدوفروش خودروهای گذر موقت به غیر از مناطق آزاد نیز غیرقانونی است و خریداران نمیتوانند مالک خودرو شوند. سردار حسینی قیمت پایین و لوکس بودن خودروهای گذر موقت را یکی از عوامل وسوسه خرید این خودروها میداند و میگوید: هیچگونه خدماتی از جمله کارت سوخت، کارت خودرو و دیگر موارد به این خودروها تعلق نخواهد گرفت و برگ سند آن نیز در معاملات منتقل نمیشود. پس با توجه به گفتههای این مقام مسئول میتوان گفت هرگونه خریدوفروش و حتی اجاره دادن خودروهای گذر موقت ممنوع است. ضمن اینکه مالک خودرو پس از پایان مهلت تردد در داخل کشور میبایست ظرف مدت ۱۰ روز نسبت به خارج کردن آن از کشور اقدام نماید در این غیر این صورت با مجازات قانونی مواجه خواهد شد.
شرایط پلاک گذر موقت
کسانی که به دنبال دریافت پلاک گذر موقت هستند میبایست پاسپورت غیر ایرانی داشته و حداقل سه ماه در کشور مبدأ زندگی کرده باشند. این دسته از رانندگان برای دریافت این پلاک باید با در دست داشتن مدارک زیر به مراکز پلاک گذاری راهور مراجعه نمایند:
- پاسپورت معتبر
- گواهینامه بینالمللی
- مدارک شناسایی خودرو
- معرفینامه از گمرک
- مجوز تردد در کشور
استعلام پلاک گذر موقت
استعلام خلافی و سایر اطلاعات مربوط به خودروهای یاد شده مشابه خودروهای دارای پلاک ملی است و با استفاده از روشهایی همچون مراجعه به پلیس + ۱۰، استفاده از وبسایت راهور ۱۲۰، ارسال شماره VIN خودرو به سر شماره ۱۱۰۱۲۰۲۰۲۰ و… خلافی خودرو را استعلام نمود.
تفاوت پلاک منطقه آزاد و گذر موقت
پلاک منطقه آزاد بر روی خودروهای وارداتی به مناطق آزاد کشور نصب میشوند و تنها در همین محدوده مجوز تردد دارند. البته این دسته از خودروها در سال میتوانند به مدت مشخصی از محدوده ترددی خارج شده و وارد شهرهای دیگر نیز بشوند؛ اما خودروهای دارای پلاک گذر موقت امکان تردد در کل کشور را دارند هرچند پس از گذشت مدت یاد شده باید از گمرک به سرزمین اصلی خود بازگردند.
نحوه خرید ماشین گذرراهکار ، در آغاز برای مسافرانی طراحی شد که میخواستند با اتومبیل خود به ایران سفر کنند و برای مدت کوتاهی بدون مشکل در سراسر ایران تردد کنند.این قانون به مسافران و گردشگران اجازه میداد که با دریافت پلاک گذر موقت، از ۳ تا ۶ ماه بدون مشکل در کشورمان تردد کنند.اما به مرور برخی افراد به عنوان یک تفریح و یا استفاده موقت از خودروهای خارجی بدون پرداخت گمرک و حتی سودآوری به این قانون روی آوردند.
تفاوت مجوز عبور موقت با پلاک منطقه آزاد
بسیاری از افراد دریافت مجوز عبور موقت را با پلاک منطقه آزاد اشتباه میکنند.
اما در واقع، خودرویی که پلاک منطقه آزاد دریافت کرده باشد، تنها میتواند در محدوده مناطقی که آزاد تعیین شدهاند تردد کند، اما خودرویی که مجوز عبور موقت داشته باشد میتواند در مدت زمان تعیین شده و به شرط رعایت ضوابط مربوطه در تمام جادههای ایران رفت و آمد داشته باشد. نکته دیگر اینکه خودروی منطقه آزاد برای تردد محدودیت زمانی خاصی ندارد، اما تردد خودروها با پلاک گذر موقت از نظر قانونی نهایتا به ۶ ماه محدود میشود.
افرادی که اتومبیلهای مورد علاقه خود را با دریافت به کشور وارد میکنند نیازی به پرداخت مالیات و عوارض گمرکی وارد کردن خودرو ندارند. به همین دلیل این روش طرفداران خود را پیدا کرده است.
برخلاف ادعای برخی از واردکنندگان مبنی بر آن که دریافت پلاک گذر موقت برای خودروهای خارجی محدودیت و شرایط خاصی ندارد، اما پلیس راهور دستورالعملها، شروط و ضوابطی را برای واردکردن خودروها به این شکل و دریافت پلاک موقت تنظیم و اعلام کرده است، هرچند ممکن است در عمل بر نحوه اجرای این ضوابط، نظارت سفت و سختی وجود نداشته باشد.
مدارک مورد نیاز برای دریافت پلاک عبور موقت
متقاضیان دریافت پلاک گذر موقت، باید با همراه داشتن معرفینامه ای از گمرک ترخیصکننده با مهر برجسته، پرونده سبز گمرکی یا کارنه دوپاساژ و مدارک احراز هویت مالک یا مالکان نسبت به دریافت پلاک موقت اقدام کنند. مدرک احزار هویت ملک برای اتباع خارجی میتواند گذرنامه یا نامه اقامت از کشور مبدأ یا گواهینامه رانندگی معتبر باشد.
شرایط دریافت پلاک گذر موقت
بر اساس اطلاعیههای پلیس راهور ناجا، پلاک موقت برای تردد در کشور تنها برای افرادی صادر میشود که مقیم خارج از کشور باشند و حداقل شش ماه اقامت متوالی در کشور مربوطه را داشته باشند. به این ترتیب، اتباع خارجی و ایرانیان مقیم کشورهای خارجی میتوانند با ارائه پروانه سبز گمرکی به نام شخص واردکننده، در صورت مطابقت مشخصات خودرو با مطالب درج شده در کارنه دوپاساژ و معتبر بودن آن برای کشور ایران و منقضی نشدن تاریخ آن برای ورود موقت اتومبیل به کشور اقدام کنند.
در صورتی که فرد نتوانسته باشد دفترچه کارنه دوپاساژ دریافت کند، میتواند با ارائه سپرده نقدی یا ضمانتنامه بانکی برای ورود خودرو اقدام کند که البته روش نخست، بسیار سادهتر انجام خواهد شد.
روش دوم وارد کردن خودرو
روش دیگری هم برای وارد کردن خودرو وجود دارد. اگر فرد وارد کننده در یکی از مناطق آزاد کشور سکونت داشته باشد و بتواند با ارائه مدارک این موضوع را ثابت کند میتواند برای وارد کردن موقت خودرو به آن منطقه آزاد اقدام کند.
البته در این صورت وارد کننده تنها میتواند با خودروی وارد شده در محدوده منطقه آزاد تردد داشته باشد و رفت و آمد او به سایر مناطق کشور آزاد نخواهد بود. همچنین باید پیش از اتمام زمان مجوز صادر شده برای گذر موقت، خودرو را به گمرک بازگرداند و در غیر این صورت جریمه خواهد شد.
به طور کلی، تنها شخصی که با ارائه دفترچه کارنه و یا ضمانتنامه معتبر بانکی و یا به روش سوم اقدام به وارد کردن خودرو کرده است اجازه استفاده از خودرو و رانندگی با آن را دارد.
اگر پس از اتمام دوره سه ماهه تا شش ماهه گذر موقت، شخص مورد نظر برای تحویل خودرو به گمرک مراجعه نکرده و از تحویل آن به کشور مبدأ سر باز زند، اخطاریه ای برای او صادر میشود. اگر پس از ده روز از صدور اخطاریه، واردکننده هنوز اقدامی برای بازگشت خودرو انجام نداده باشد، برای او پروندهای با جرم قاچاق خودرو تشکیل شده و به دادگاه ارسال میشود.
یکی از مشکلاتی که با در ارتباط است، خرید و فروش غیر قانونی این خودروها است. از آنجایی که قیمت خودرو گذر موقت، به دلیل پرداخت نشدن عوارض گمرکی معمولا بسیار پایینتر از خودروی وارداتی است که پلاک ملی دریافت کرده باشد، برخی از افراد برای خرید این خودروها وسوسه میشوند. البته خرید و فروش خودروهای پلاک موقت در کشور ممنوع بوده و نوعی قاچاق کالا به شمار میآید.
بر اساس قوانین تعیین شده یک خودرو گذر موقت حداکثر به مدت شش ماه میتواند در داخل کشور تردد کند. مجوزهای صادر شده برای عبور موقت خودروها قابل تمدید نیستند اما در فقدان نظارت کافی و سختگیرانه ممکن است افراد تا مدتی پس از اتمام اعتبار پلاک گذر موقت در حال تردد با خودرو باشند یا حتی برای کسب سود، آن را به صورت غیر قانونی به فروش برسانند.
به این ترتیب ممکن است این خودروها تا مدتها در کشور باقی مانده و به صورت غیر قانونی در حال تردد باشند و پس از کشف جرم و تشکیل پرونده نیز، انرژی بسیاری برای حل اینگونه پروندهها از قوه قضائیه گرفته شود.
اطلاعات بیشتر : youtube.com
استفاده فردی دیگر از خودرو
یکی دیگر از مشکلات خودرو گذر موقت، استفاده فردی دیگر از خودرو است. در قوانین تردد خودروهای موقت به صراحت درج شده است که تنها مالک خودرو حق استفاده از آن را در معابر دارد و اگر فرد مالک آن را در اختیار کس دیگری قرار دهد قانون را زیر پا گذاشته است.
در سالهای گذشته به دلیل محدودیتهای واردات خودرو به کشور و هزینههای شینگن گمرکی، تعداد زیادی از افراد به وارد کردن خودرهای گذر موقت رو آورده و به این ترتیب خودروی مورد علاقه خود را برای مدتی کوتاه بدون پرداخت عوارض گمرکی سوار میشدند. اما در سالهای اخیر به دلیل افزایش شدید نرخ ارز، تقاضا برای وارد کردن خودرو و دریافت پلاک گذر موقت کاهش چشمگیری پیدا کرده است. هرچند هنوز هم در گوشه و کنار کشور، افرادی هستند که از این طریق خودروهای بسیار لوکس و گرانقیمتی را سوار میشوند.
موقت
بر اساس اظهارات مقامهای مسئول در کشور، خریدوفروش و حتی اجاره خودروهای گذر موقت غیرقانونی است و در صورت تخلف خودرو به عنوان کالای قاچاق توقیف خواهد شد.