ایران رتبه اول رشد تولید فولاد بین 27 کشور دنیا/ سقوط آزاد فولاد اروپا در سایه جنگ اوکراین
به گزارش وبسایت دانیال زاده نمین؛ تولید فولاد ایران در سال 2022 به 30.6 میلیون تن رسید و 8 درصد نسبت به سال گذشته رشد داشت؛ ایران بین 27 کشور برتر تولیدکننده فولاد رتبه اول را به خود اختصاص داده است. آمار انجمن جهانی فولاد از تولید این فلز استراتژیک در کشورهای مختلف جهان منتشر شد. بر اساس این آمار در سال 2022، میزان کل تولید فولاد دنیا به عدد یک میلیارد و 878 میلیون تن رسیده و 4.2 درصد نسبت به تولید سال گذشته کاهش یافته است. یک میلیارد و 13 میلیون تن از تولید مرتبط با کشور چین است که 53 درصد از کل تولید فولاد دنیا را شامل میشود.
بر اساس این آمار تولید فولاد ایران در سال 2022 به رقم 30.6 ملیون تن رسید و 8 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافت. تولید 30.6 میلیون تن فولاد در سایه تامین انرژی پایدار سبب شد تا ایران جایگاه دهم تولید فولاد دنیا در سال 2022 را بدست بیاورد. لازم به ذکر است، رشد تولید فولاد ایران در میان 27 کشور تولید کننده برتر فولاد با نرخ 8 درصد در جایگاه اول قرار دارد.
* کاهش تولید فولاد اروپا در سایه زمستان سخت
نکته قابل توجه در مسئله تولید فولاد سال 2022 تاثیر جنگ اوکراین و تحریم انرژی روسیه بر کشورهای اروپایی است. در این راستا، تولید فولاد کشورهای اروپایی نظیر آلمان، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا و انگلیس به ترتیب 8.4 درصد، 11.6 درصد، 13.1 درصد، 19.2 درصد و 15.6 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. همچنین تولید فولاد اوکراین نیز در سال 2022 به 6.3 میلیون تن رسید و 70.7 درصد کاهش داشت.
سهم 61 درصدی ایران از تولید فولاد خاورمیانه؛ ایران رتبه اول تولید فولاد خاورمیانه
فولاد به عنوان یکی از مولفه های مهم در ایجاد پایههای جامعه صنعتی، مادهای است که از مقادیر کربن و دیگر آلیاژها، تشکیل شده و میتواند به صورت ترکیب های متعدد با خواص دقیق، به منظور رفع نیازهای مختلف، تولید شود. با توجه به تنوع موارد استفاده فولاد در دنیا و گسترده شدن دایره مصرف آن، تولید فولاد، همگام با پیشرفت فناوری، تغییرات بسیاری کرده و تولیدکنندگان درصدد افزایش بهرهوری و استفاده از انرژی و سوختهای ارزانتر در چرخه تولید با توجه به محیط جغرافیایی خود هستند.
دو روش عمده برای تولید فولاد وجود دارد که می توان به روش های قوس الکتریکی و کوره بلند اشاره کرد. در روش « قوس الکتریکی»، سنگ آهن به عنوان ماده اولیه، تبدیل به کنستانتره، سپس به گندله و طی فرایند احیای مستقیم، تبدیل به آهن اسفنجی و در نهایت تولید میشود. با توجه به اینکه صنعت فولاد، امروز در بین رقبا و در خاورمیانه از نظر تولید و صادرات حرف اول را میزند، حدود ۲ تا ۳ درصد فولاد دنیا در منطقه خاورمیانه تولید میشود و ایران در تولید آن، سهم ۶۱ درصدی را به خود اختصاص داده است.
از آنجا که کشورهای منطقه خاورمیانه نفت خیز بوده و دارای گاز طبیعی هستند، عمده تولیدکنندگان و مصرف کنندگان فولاد خاورمیانه را کشورهای ایران، امارات و عربستان تشکیل میدهند، به طوری که ایران با تولید ۲۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۰، سهم خود را ۷۰ درصد افزایش داده است.
ارزیابی مثبت برای آینده فولاد در جهان
طبق پیش بینیهای به عمل آمده، طی سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲، حدود ۵۸.۲ میلیون تن به ظرفیت اسمی تولید فولاد در جهان اضافه و منطقه آسیا و خاورمیانه بالاترین سهم را در این افزایش ظرفیت به خود اختصاص خواهند داد. به طور کلی آینده بازار جهانی فولاد را میتوان مثبت ارزیابی کرد و تولیدکنندگان فولاد در صورت اتخاذ استراتژیهای مناسب میتوانند از ظرفیتهای موجود در بازارهای داخلی و خارجی و حمایتهای دولتی استفاده کرده و علاوه بر سودآوری مناسب برای سهامداران، سهم ویژهای در رشد و رونق اقتصادی کشور داشته باشند.
چین بزرگترین تولیدکننده فولاد
طی سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ تولید فولاد در جهان ۵۰ درصد افزایش یافت و آسیا با سهم حدود ۷۵ درصدی، بیشترین تولید فولاد خام دنیا را به خود اختصاص داده و کشور چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد که بیش از ۵۰ درصد تولید فولاد را انجام میدهد، در رتبه اول دنیا قرار گرفته است. در حال حاضر ۱۰ کشور برتر تولید کننده فولاد، چین، هند، ژاپن، روسیه، آمریکا، کره جنوبی، ترکیه، آلمان، برزیل و ایران هستند. همچنین کشورهای چین، هند، آمریکا، کره جنوبی، ژاپن، مکزیک، ایتالیا، آلمان، ترکیه و روسیه نیز جزو ۱۰ کشور نخست مصرف کننده فولاد به شمار می روند.
روسیه با ۱۵ میلیون تن صادرات فولاد خام، کشور برزیل با صادرات ۸ میلیون تن، و ایران با صادرات ۶.۵ میلیون تن، رتبه های اول تا سوم را در بخش صادرات به خود اختصاص داده و آمریکا، ایتالیا، اندونزی و چین هم در صدر جدول بزرگترین وارد کننده های فولاد قرار گرفته اند.
ایران چندمین کشور در تولید فولاد است؟
فولاد از محصولات استراتژیک کشور و ترکیبی از آهن و کربن است. میزان کربن موجود در فولاد تا 2 درصد است، زیرا کربن بالاتر از 2 درصد در فولاد سبب تولید چدن بهجای فولاد میگردد.
اهمیت این آلیاژ به حدی است که در سال 2013 به میزان 6/1 میلیارد تن فولاد در جهان تولید و آلومینیوم که فاز مورد اهمیت بعدی است به میزان 47 میلیون تن تولید گردد. این اختلاف زیاد در تولید نشاندهنده اهمیت بالای این محصول استراتژیک است. فولاد بهعنوان ماده اصلی تولید میلگرد است و این آلیاژ بهصورت نورد گرم یا سرد برای تولید میلگرد استفاده میشود و قیمت میلگرد بهدستآمده در هرکدام از این روشها متغیر است و عموماً نورد سرد قیمت میلگرد بالاتری را به خود اختصاص میدهد زیرا فرایند بیشتری بر فولاد انجام میدهند و همچنین تغییر قیمت فولاد جهانی بر قیمت میلگرد نیز تأثیرگذار خواهد بود و با افزایش قیمت فولاد قیمت میلگرد افزایش و با کاهش قیمت فولاد قیمت میلگرد نیز کاهش خواهد یافت.
فولاد به سختی و درخشندگی مشهور است. این آلیاژ نقطه ذوب بسیار بالایی دارد که چیزی در حدود 1510 درجه سانتیگراد که تقریباً 1000 درجه سانتیگراد از مس بالاتر است و چگالی آن تقریباً 8 برابر چگالی آب و در حدود 9/7 گرم در سانتیمتر مکعب است. مقاومت کششی این آلیاژ بسیار بالا و در محدوده 290 تا 870 نیوتن بر میلیمتر مربع است.
یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی میلگرد فولادی است. میلگرد بر استحکام سازههای ساخته شده تأثیر زیادی دارد و قیمت فولاد بکار رفته در آن بر قیمت میلگرد تأثیر خواهد گذاشت. اگر تمایل دارید با انواع فولاد آشنا شده و روش تولید فولاد اطلاع کسب کنید و از رتبه ایران در تولید فولاد در سطح جهان و منطقه باخبر شوید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
انواع فولاد
فولاد تولید شده به انواع مختلفی تقسیم میشود که عبارتند از:
- فولاد کربنی: درصد کربن در این فولاد متغیر است فولاد کمکربن 15/0 تا 45/0 درصد کربن و فولاد با کربن متوسط که 45/0 تا 8/0 درصد کربن دارد و فولاد پرکربن که در حدود 8/0 تا 5/1 درصد کربن دارد.
- فولاد ضدزنگ: در این نوع از فولاد با افزودن فلز کروم در حدود 13 درصد مقاومت فولاد در برابر زنگزدگی و اکسیداسیون را تقویت میکنند. فرایند به این صورت است که کروم با اکسیژن هوا واکنش نشان داده و یک محافظ تجدیدشونده در اطراف فولاد به وجود میآورد.
- فولاد مارتنزیتی: آلیاژ فولاد مارتنزیتی دارای 12 تا 14 درصد کروم است و علاوه بر قابلیت مقاومت در برابر اکسیدشوندگی خاصیت مغناطیسی نیز پیدا کرده و با فرایندهای حرارتی که در زمان تولید این نوع از فولاد بر آنها صورت میگیرد این نوع از فولاد سختتر نیز میشوند. عموماً در پمپهای هیدرولیک، بخار و روغن از این نوع فولاد استفاده میکنند.
- فولاد ضدزنگ فریتیک: میزان کروم در این نوع فولاد بین 16 تا 18 درصد است. این فولادها خاصیت مقابله با خوردگی و اکسیدشوندگی را به دلیل میزان بالای کروم در خود دارند اما نسبت به فولاد مارتنزیتی عملیات حرارتی بر آنها صورت نگرفته و سختی کمتری داشته و منعطفتر هستند.
- فولاد ضدزنگ آستینیتی: این فولاد دارای 18 درصد کروم و حدود 8 درصد نیکل است و مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند.